Verujemo da ovo niko od vas ne planira, ali sigurno je da vam se jednom u životu desilo. A možda i mnogo više puta nego što bi ste voleli da priznate i to je u redu. Međutim, definitivno nije dobro za kožu i evo šta se može desiti.

Šminka tokom noći može prouzrokovati akne, beživotni izgled, zapušene pore i još mnogo toga. Donosimo vam savete koje bi trebalo da primenite dan posle.

Ukoliko ste zaspali sa karminom na usnama i ako moramo da biramo manje zlo, onda je svakako bolje ukoliko ste prespavale sa kremastim, nego tečnim mat ružom. Čim ustanete, dohvatite micelarnu vodu ili ulje za skidanje šminke, a potom uradite blagi piling usana. To obavite smesom koju ćete napraviti mešanjem kokosovog ulja i šećera. Potom nanestite bogati sloj balzama za usne i obnavljajte ga tokom naredna 24 sata, kako bi se usne oporavile.

Spavanje sa šminkom na očima može uzrokovati značajne iritacije i infekcije koje dovode do crvenih, naduvenih i očiju koje svrbe, i sve to zahvaljujući česticama senke i maskare koje su upale u oči. Naredno jutro dobro uklonite šminku sa očiju, ali nežnijim čistačem nego uobičajeno, jer će oči sada biti osetljivije. Nežno umasirajte mleko ili balzam za skidanje šminke, koji će otopiti sve. Nakon toga, nanesite gel-masku koju ste prethodno držali u frižideru, kako bi otok oko očiju brzo spao. Na samom kraju, stavite hidrirajuće kapi u oči, koje će umiriti crvenilo i svrab.


Kada prespavate sa komplet našminkanim licem, sledećeg dana očekujte dehidriranu, umornu i beživotnu kožu bez trunčice sjaja. Ujutru takođe možete zateći ogrubelu kožu, zapušene pore i poneku bubuljicu! Pošto vaša koža nije mogla da se regeneriše tokom noći (da se rešava mrtvih ćelija kože), to morate ujutru učiniti za nju! Najpre uz pomoć nežnog čistača ili ulja za čišćenje lica u potpunosti ulonite šminku, i potom uradite blagi piling lica. Nakon toga, ispoštujte skin care rutinu: tonik, serum pa krema. Takođe, mistovi za lice su sjajna stvar kao osveženje u toku dana.

Ukoliko ste se probudile sa crvenom kožom, nanesite umirujuću masku za lice na bazi aloe vere ili pantenola.