Možda niste znali ali BB krema nastala je prvi put u Nemačkoj, davne 1960. godine. Dermatolog ju je prepisivao pacijentima kao tretman za oštećenu kožu posle operacije. Krema je imala svojstva regeneracije, pružala je zaštitu ali i dozu pokrivanja. Kasnije, osamdesetih godina azijati su je otkrili i ona postaje vrlo popularna, posebno u Severnoj Koreji.

Danas, one su popularne u celom svetu, a poslednjih godina na tržištu se pojavljuju CC i DD kreme. Da, istina je da tu ima dosta marketinga. BB kreme su postale takav hit pa su proizvođači našli način da zarade još više novca i pruže sličan proizvod koji prodaju na konto slave njegovog prethodnika.

Što se tiče formulacija i dejstva među njima ima razlike. Sada maltene svaki brend ima svoju verziju alfabet kreme ali Korejski brendovi i dalje prednjače na polju performansi. A koju bi vi trebalo da koristite?


BB krema: Blemish Balm ili Beauty Balm

BB je skraćeno od Blemish(bubuljica) ili Beauty balzam i kao što smo već rekli ove kreme su formulisane da pomognu koži da se oporavi. Ukoliko imate problematičnu kožu, bubuljice ili neke druge probleme ova krema neće pružiti samo pokrivanje već će pomoći koži da se izbori za problemima. One generalno imaju laganiju teksturu od tečnih pudera ali njihova pokrivna moć varira pa imate verzije od minimalnog do srednje-jakog pokrivanja. Osim toga, većina BB krema u sebi ima i zaštitu od sunčevih zraka što je vrlo važno.

CC krema: Color Correcting ili Complexion Correcting

CC se odnosi na korekciju boje tena. Ove kreme se na tržištu pojavljuju oko 2010. godine i unose totalnu zabunu. U suštini između njih i BB krema nema puno razlike. Svaki brend ih radi drugačije a uglavnom imaju identične benefite kao i BB kreme. Međutim, CC kreme se koriste i kao prajmeri zbog osobine korigovanja boje tena, generalno su gušće teksture i imaju bolju pokrivnu moć. Često ih možete kupiti u raznim bojama poput zelene, ljubičaste, žute ili boje lososa jer na taj način efikasno neutrališu diskoloraciju.

DD krema: Dinamic Duo ili Daily Defense

DD krema se relativno skoro pojavila na tržištu kozmetike, a predstavlja hibrid verziju BB i CC krema. Odnosno, ona poseduje sve prednosti jedne i druge, s tim što ima pojačan anti-age efekat. To se najbolje može videti kroz redovnu upotrebu, jer DD kreme smanjuju pore, umanjuju pojavu sitnih bora i pružaju svežiji, ujednačeniji ten. Slično kao pomenute kreme, i DD na odličan način neguju, hiriraju i štite kožu od spoljašnjih oštećenja. Takođe ih možete koristiti kao prajmer, ili zasebno, ukoliko ne želite veću prekrivnu moć.