Hajde priznajte da se ne sećate kada ste ih poslednji put oprali! Čast izuzecima, nisam među njima, ja sam svoje malo zapostavila... Ruku na srce, i ne koristim ih toliko često. Ali kao što znate, u njima se skupljaju bakterije a i konstantno nagomilana šminka na dlačicama će im smanjiti dugovečnost.

Zato hajde da vidimo kako da ih održavate, šta preporučuju profesionalni šminkeri a šta se meni pokazalo kad najefikasnije rešenje.

Koliko često treba da ih perete?

Ovo će zavisiti od toga koliko često ih koristite ali i za kakav tip proizvoda. Četku za tečni puder bi trebalo češće prati od recimo četke za rumenilo jer vlažne formule mnogo brže gomilaju bakterije. Neko opšte pravilo je da ih treba prati nekoliko puta mesečno ili jednom u 7 do 10 dana. Kako god bilo, sigurno je češće od intervala na koji ih vi većina nas pere. Ali redovnim pranjem sebi zapravo štedite vreme. Pranje traje znatno kraće, ne morate sapunjati više puta i nikada ne dođete u situaciju da vam se četke nagomilaju i da nemate nijednu čistu.

Čime ih treba prati?

Mnogi brendovi prave svoje čistače za četke, ali izvrstan posao će odraditi blagi sapun, šampon ili nežni čistač za lice. Ja najčešće biram sapun, to je ubedljivo najbrži i najefikasniji način da ih operem. Ali volim i šamponom da ih perem. Ako koristite sunđere, sapuni su isto moj prvi izbor zbog brzine kojom ih operu.

Tehnika pranja

Vrlo je jednostavno. Ne trebaju vam fensi gumene rukavice (koje su korisne, zaista) dovoljno je da četku navlažite i blagim kružnim pokretima trljate o unutrašnjost dlana dok se stvara sapunica i izlazi boja. Ukoliko je potrebno proces ponovite. Na kraju ih dobro isperite, ocedite rukom i pokupite višak vode peškirom.

Proces sušenja

Idealno bi bilo da vise naglavačke, ali ne opterečujte se, sasvim je dovoljno samo da ih položite na ravnu površinu. A da vlasi ne bi ostale raštrkane, treba da ih vratite u prvobitan oblik. Ukoliko nemate neku vrećicu kojom ćete ih skupiti, to uradite rukom. Čim upijete višek vode posle pranja ostavite ih tako skupljene da se suše. A te vrećice za četkice možete nabaviti vrlo jeftino na Ali Expressu ili Amazonu.

Ukoliko primetite da su vlasi vaše omiljene četkice postale suve, posle sledećeg šamponiranja slobodno stavite malo regeneratora za kosu, neka odstoji pola minuta do minut i isperite ga. Vaša četka će biti meka i očuvana dugo, dugo godina.