Sa doktorkom Ninom Mićić smo već imali prilike da razgovaramo i tada nam je objasnila razliku između botoksa i hijaluronskih filera. Više o tome čitajte OVDE. Danas smo rešili da razotkrijemo sve činjenice o gorućoj temi, a to su himijski pilinzi. Ovi tretmani važe za one "strašne" i mnoge žene ih i dalje izbegavaju. Međutim, danas razbijamo sve mitove.

Pre toga, par reči o Nini. Ona je odrasla u Aranđelovcu i završila Medicinski fakultet u Beogradu. Estetikom se bavila i za vreme studiranja, ali je to bilo uglavnom volontiranje i asistiranje starijim lekarima. Sada radi u privatnoj ordinaciji na Terazijama dr Sauvage i već godinu i po dana bavi se samostalno samo estetikom. Trenutno najviše radi injektivne estetske procedure kao što su hijaluronski fileri, kolagen stimulatori, tenzioni liftinzi, podšivanje lica, terapija botoksom, mezoterapija itd.

Krenula je idealna sezona za hemijske pilinge. Sunce je sve slabije i pravo je vreme da vaše lice zasija punim sjajem.

Zasto su jesen i zima idealni za hemijski piling?

UV zraci su štetni i narušavaju integritet kože, naročito leti kada koža preplane ili kad izgori. Nakon ovakvog tretmana obavezno je čak i zimi koristiti kreme za hidrataciju sa zaštitnim faktorom.

Šta su hemijski pilinzi?

Hemiski piling predstavlja proceduru skidanja epiderma ili površinskog mrtvog sloja kože. Tada koža pokreće svoje regenerativne procese i obnavlja se. Hemijskim pilingom se smanjuju pore, uklanjaju upalni procesi, hiperpigmentacije, akne, bore a koža dobija zategnutiji izgled, svežinu i blistavost.

Koje vrste pilinga postoje i kome su namenjeni?

Postoje površni, srednje duboki i duboki pilinzi. U odnosu na to koja nam je indikacija, kakav je tip kože i šta želimo postići, pravimo plan koji piling ćemo koristiti i u kojoj koncentraciji.
Dve vrste hemijskih pilinga se najčešće koriste u praksi. To su AHA (voćne) kiseline i TCA hemijski piling.
Hollywood look postižemo AHA kiselinama gde nema perioda oporavka i koža odmah dobija blistav sjaj i zategnutost.
Kada se radi tretman TCA oporavak je 5 do 7 dana u vidu ljuštenja a kiselinom mogu se postići rezultati poput uklanjanja akni i ožiljaka od njih, bore, hiperpigmentacije, upalni procesi. Mogu se tretirati i hiperpigmentacije na drugim delovima tela koje su nastale od sunca poput dekoltea i šaka gde se one najcešće i javljaju.

Mogu li biti opasni?

Hemijski pilinzi nikako ne mogu biti opasni i ne treba ih se plašiti. Stručno lice će odrediti jačinu koja je za vas adekvatna i nema potrebe da imate bilo kakav strah od ovog tretmana, a rezultati koje daje govore sami za sebe.

"Presvucite svoju kožu ove zime i u novu godinu krenite mlađi, zategnutiji, ujednačenog i blistavog tena", poručuje nam Dr Nina.