Jasno je da se kozmetičari i dermatolozi često ne slažu po pitanju nekih stvari. Postoje različite škole i filozofije negovanja kože u zavisnosti od kulture ili podnevlja sa koga dolazite. Neki imaju više medicinski pristup, dok drugi naginju ka prirodnim sastojcima itd. Različita mišljenja i prakse su potpuno u redu i na kraju krajeva, svako je individua za sebe i treba da pronađe ono što njemu leži.

Međutim, postoji jedan stav oko koga se dermatolozi nekako jednoglasno slažu a to je korišćenje derma rolera kod kuće. Profesonalci smatraju da je to loše za vas a evo i zašto!

Takozvana Microneedling sprava može biti u obliku rolera (ovaj metod se zove dermarolling) ili u obliku svojevrsnog pečata kojim se mikro iglice različite dužine ubadaju u kožu. Problem je što kozmetičari ne mogu koistiti ove sprave sa iglicama dužim od 5mm jer bi u suprotnom probili ispod dermisa, sloja kože gde su krvni sudovi i nervi a to mogu tretirati samo sertifikovani dermatolozi.

Ove sprave dolaze sa rizikom od krvarenja, a čak i kraće iglice mogu da rašire bakterije iz bubuljica ili cisti na licu i tako naprave još goru stvar. Takođe, dok profesionalci menjaju te igle posle svakog korišćnja, uređaju za kuću se samo dezinfikuju. Ali ako to ne uradite kako treba ili nemate dovoljno jako sredstvo, ovo može biti vrlo opasno. Međutim, rezultati korišćenja ovih rolera mogu biti impresivni i zato se sve više prodaju i kupuju upravo za ove kućne varijante.

Ali pogledajte šta ova doktorka kaže na sve ovo. Do sada nisam videla uverljiviji video koji pokazuje zašto ovo niko ne treba da proba. Sarmela Sunder je demonstrirala dve metove tretmana mikro iglama (pečat koji inače koriste profesionalci i derma roler) na kori banane. 

@drsarmelasunder

Dermal rollers can actually be harmful ##microneedling##microneedlingface##microneedlingathome##dermaroller##skincare##skintips##skin##scars

♬ original sound - drsarmelasunder

Kako banana kreće da oksidiše tako se jasno vide otisci uboda. Tragovi posle korišćenja derma rolera su znatno intenzivniji a što je mnogo gore, neravnomerniji. Na taj način se koža mnogo više oštećuje i može pretrpeti traume koji će ostaviti ožiljke i hiperpigmentaciju.

Ukoliko vam je stalo do vašeg lica onda ćete dva puta razmisliti da li ćete probati roler za kućnu uoptrebu na sebi.