Sheet maske su oduvek bile problematične. Zašto? Zato što su dizajnirane za jedno korišćenje posle koga ih bacate.One su definitivno jedan od proizvoda koji generiše najveći otpad u beauty industriji, zajedno sa maramicama za skidanje šminke.

Upakovane su u plastične kesice koje se ne recikliraju lako, a u maskama se ne retko mogu naći i plastični polimeri koji se razgrađuju u mikroplastiku koja je odgovorna za zagađenje okeana. Mnoge od njih pored same papirnate maske imaju i plastični film koji je tu samo da pomogne da masku lakše rasklopite. Da, sve su one biorazgradive ali koliko stotina godina je za to potrebno?

I šta nam je činiti? Hajde prvo da vidimo koje vrste sheet maski postoje kako bi znali koje su najbolje za vas.

Mikrofiber maske

Poznatije i kao pamučne maske su najčešće i najpovoljnije verzije jer ne koštaju puno da se proizvedu. Zbog njihove grublje teksture brže se suše ali nekad ne prijanjaju na lice potpuno.

Bio-celulozne maske

Ova maska je sačinjena od potpuno prirodnih celuloznih vlakana koji imaju moć da privlače vodu. Često su dosta tanke pa savršeno prijanjaju na lice ali su i vrlo su otporne. Međutim one su često i skuplja varijanta.

Hidrogel maske

Ovo su gelaste maske koje su klizave na dodir i često dolaze u dva različita dela, jedan za gornji deo lica, drugi za donji. One imaju i efekat hlađenja. Potpuno su prirodne!

Maske sa folijom

Većina maski koje imaju foliju često sadrže i klasičnu pamučnu maramicu. Tako da folija ide spolja kako bi zadržala sastojke od isparavanja a do vašeg lica ide pamučna maramica.

Pamuk je jedan od najvećih zagađivača beauty i modne industrije. Da bi se proizveo potrebno je mnogo vode i pesticida. Dakle, ovakve maske definitivno nisu dobre za planetu. Međutim, rešenje za ovo bi bio organski pamuk koji je sačinjen od prirodnih vlakana i kada se razgrađuje ne ispušta toksične čestice.

Međutim, hidrogel maske su potpuno druga priča. One su sačinjene od organskog aloe vera soka i biljne celuloze što ih čini dosta boljim rešenjem ukoliko želite da pomognete planeti. Posebno kada su upakovane u ambalažu sa znakom za reciklažu. Maske od bio-celuloze su još jedna sjajna opcija jer su takođe potpuno prirodne ali je njihova proizvodnja skuplja, pa će i maske verovatno doći sa jačom cenom. Što se tiče maski sa folijom, ako je sačinjena od aluminijuma, on se reciklira.

Kada sledeći put kupujete maske potražite one na čijoj ambalaži stoji znak za reciklažu. A ja ću uskoro testirati sve tipove pomenutih sheet maski pa vam blagovremeno prenosim utiske :)