Budimo iskreni, za neprofesionalce režim nege može biti jako konfuzan i zastrašujuć. Zatim, odluke za koje proizvode zaista treba izdvojiti novac, koje sastojke ne treba mešati, a da ne pričamo o rutinama od 10 koraka gde nas čeka čitav spektar novih informacija. Međutim, ono što sa sigurnošću svi profesionalci tvrde, jeste da na samom vrhu svake vaše liste treba da se nađe – retinol.

Šta je retinol i kako on deluje?

Retinol je derivat vitamina A. Koristi se za rešavanje mnogih nesavršenosti kože, od finih bora, linija pa sve do tamnih fleka i akni. Kada se retinol primenjuje lokalno, on se razgrađuje u retinoičnu kiselinu koja direktno utiče na ćelijsku strukturu kože, stimulišuću proizvodnju kolagena. Zauzvrat, povećani kolagen smanjuje pojavu bora, pomaže pri izbeljivanju tamnih mrlja i ujednačava ton i teksturu.

Koja je razlika između retinola, Retin-A i retinoida?

Retinol i Retin-A su dva oblika retinoida. Retinol je najčešći oblik koji se koristi u maloprodajnim proizvodima za negu kože. Retin-A, takođe poznat kao tretinonin, je krema-lek koja se dobija na recept i obično se koristi za lečenje akni. Ovo su vrlo potentne formulacije i mogu izazvati jaku dehidrataciju kože, pojačano ljuštenje i iritaciju, dok se koža ne navikne. On jeste moćniji za lečenje teških akni i ožiljaka, međutim i redovna upotreba lokalnog tretmana koji sadrži retinol rezultira poboljšanjem akni i ožiljaka usled pilinga i uklanjanja mrtve kože.

Može li ga svako koristiti?

Retinol je zapravo pogodan za većinu tipova kože, bitno je samo pronaći adekvatnu formulaciju za vas. Preporuka je početi sa najmanjim postotokom retinola, posebno ako ste neko ko ima osetljivu ili reaktivnu kožu. Ako imate izuzetno osetljivu kožu, retinol se možda ne preporučuje, ali možete konsultovati svog dermatologa.

Koji je najbolji način da se retinol uključi u rutinu nege kože?

Potrebno je da retinol polako i postepeno uvedete u vašu već postojeću rutinu, a zatim vremenom pojačavate interval upotrebe. Za početak, neka to bude jednom nedeljno kako bi se vaša koža navikla na novi sastojak, a zatim nakon otprilike tri do četiri nedelje možete da ga koristite tri do četiri puta nedeljno, noću. Upotrebite količinu graška pre hidratantne nege i obavezno koristite kremu za sunčanje tokom dana, jer upotreba retinoida povećava fotoosetljivost kože, te može vas učiniti sklonijima flekama i opekotinama od sunca.

Foto: @retinolofficial

Anketa

Da li koristite kreme sa retinolom?