Da se razumemo, potrebni su nam cele godine, ali je dolazak leta ipak najbolji trenutak da popričamo o tome zašto nije dovoljno da koristite samo tečni puder ili dnevnu kremu sa SPF-om, već uz to, svoju rutinu morate pojačati proizvodima koji će sa sigurnošću sprečiti nesavršenosti na vašem licu. Bilo da živite na Floridi ili ne, čak i po oblačnom danu UV zraci su veoma moćni i mogu da izazovu trajnija oštećenja kože.


Ali, hajde budite iskreni. Da li ste ikada istraživali zašto su i u kojoj meri sunčevi zraci štetni?

Istina, vitamin D je nešto najlepše što koža može da dobije od sunca, ali ukoliko ne igrate po pravilima, velike su šanse da dobijete i pigmentacije, pegice, bore i zgužvanu kožu - kao kamatu.


Pitali smo 20 devojaka u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu da li je SPF deo njihove makeup rutine, a odgovori nas nisu iznenadili. Od njih 20, sve su upućene u štetnost UV zraka po kožu, ali samo njih 4 je SPF uvrstilo u svoju svakodnevnu beauty rutinu. Ono što smo njima predložile za početak (a predlažemo i vama) je da koriste one kreme na kojima piše faktor 30 ili više od toga.
Posebno važno je napomenuti da bi kremu sa zaštitnim faktorom trebalo da nanosite bar 20 minuta pre izlaska napolje.


Ukoliko vam sve ovo ne zvuči dovoljno ubedljivo, istakli smo pet najbitnijih razloga koji će vas možda (nadamo se sigurno) navesti da promenite mišljenje:

1. SPF smanjuje rizik od nastanka raka kože

Broj obolelih od raka kože neprestano se povećava, a istraživanja su pokazala da sredstva sa zaštitnim faktorom imaju moć da zaustave razvoj ove bolesti.


2. Kreme za sunčanje sprečavaju neujednačenu boju kože

Prolongirana izloženost UV zracima nanosi štetu ćelijama koje stvaraju pigment, što rezultira u neujednačenoj pigmentaciji - u vidu tamnih pega, staračkih pega ili mrlja.

3. Kreme za sunčanje usporavaju starenje kože

Šteta koju nanose UV zraci čini između 80% i 90% vidljivih znakova starenja - uključujući bore i opuštenost kože.

4. SPF sprečava nastanak opasnih opekotina

Ako ste ikada imali opekotine od sunca, onda vam je jasno koliko neprijatne i bolne mogu da budu. Aktivni sastojci iz krema za sunčanje formiraju barijeru koja odbija, rasipa ili apsorbuje štetne UV zrake i na taj način štite kožu.

5. SPF možete pronaći u različitim oblicima, ne samo kremama

Ukoliko vam zamisao da svakodnevno nanosite kremastu strukturu na lice pada teško, ne brinite, proizvode za zaštitu od sunca danas možete da pronađete u vidu spreja, losiona, pa sve do stika i gela.


P.S. Ono što je zanimljivo napomenuti jeste to da i određena šminka u sebi sadrži SPF. Nekad je njegova efikasnost zanemarljiva, ali mnoge BB i CC kreme, kao i cushion puderi (posebno oni korejskih brendova) sadrže veoma visok faktor i itekako su efikasni!

I za kraj ne zaboravite: SPF je vaš BFF.

Anketa

U koji grupu spadate?