Postoji hidratantna krema za gotovo svaki tip kože, poznajemo i opcije bez ulja za one koji imaju masnu kožu, one obogaćene vitaminom E kako bi suva koža dobila vlagu i one koje sadrže kiseline za kožu sklonu aknama.

Dakle, upoznati smo da različite hidratantne kreme deluju na različite probleme kože, ali šta je sa razlikovanjem po dobu dana?

Danju smo izloženi spoljašnjim faktorima poput zagađenja, sunčeve svetlosti i vetra, a noću naša koža prelazi u fazu oporavka. S tim u vezi, zapitali smo se da li je potrebno da za svako doba imamo različitu hidratantnu kremu?

Uopšteno, većina dnevnih hidratantnih krema sadrži antioksidanse i SPF koji štite od UVA i UVB zraka, i na taj način pomažući našoj koži da se odbrani od brojnih zagađenja i oštećenja iz okoline.

Danju je koža pod zadatkom zaštite, a noću prelazi u način oporavljanja. Svi znamo za reference o beauty sleepu, a u tome zapravo ima neke istine.

nega lica
Shutterstock 

Koža se tokom noći obnavlja i stvaraju se antioksidativni enzimi što dovodi do obnove i jačanja kvaliteta kože. Dok se koža 'popravlja', većina noćnih hidratantnih krema koje sadrže kiselinu, retinol ili kolagen deluju na podsticanje ovog procesa.

Dakle, i dnevne i noćne kreme hidratiraju kožu, ali se razlikuju u sastojcima i teksturi. Dnevna hidratantna krema često dolazi u svetlijim teksturama, da bi bolje "sele" pod šminkom i SPF-om, dok su noćne kreme obično gušće i bogatije. Razlog zbog kog su noćne kreme bogatije jeste što često sadrže veće koncentracije hijaluronske kiseline, a mogu sadržavati i retinol ili peptide koji imaju anti-age svojstva.

nega lica
Shuterstock 

Okej, naučili smo da je razlika između dnevne i noćne kreme jasna, ali se još uvek pitamo da li nam trebaju obe hidratantne kreme u rutini nege? 

Došli smo do saznanja da, ukoliko ujutru već koristiš antioksidans i kremu sa zaštitnim faktorom, a noću serum retinoida i hijaluronske kiseline, ne moraš nužno koristiti dva različita hidratantna sredstva. 

Jednostavno možeš koristiti jednu hidratantnu kremu i ujutro i uveče za jednostavnu funkciju hidratacije kože i jačanja kožne barijere. S druge strane, ako želiš imati jednostavan režim nege kože, možeš koristiti dve hidratantne kreme, ali onda obavezno preskočiti neke od jačih seruma.