Sa svakom novom bubuljicom znamo i šta nam ostaje i nakon nje.

I to nije samo estetski problem, već može negativno da utiče na psihu osobe koja ih ima – dolazi do nedostatka samopouzdanja, a često je okidač i za depresiju.

Čak i ako posvećeno brinete o koži, crveni tragovi ili tamne mrlje trajaće nedeljama ili mesecima, a nekada i znatno duže.

Zato se i brinemo da će proces uklanjanja flekica nakon bubuljica ili težih akni biti pravi izazov, ali zapravo dobro je da znamo da postoji rešenje!

Šta uzrokuje ožiljke od akni?

Postoji nekoliko faktora koji urzokuju nastanak ožiljaka zbog zapaljenskih lezija, kao što su papule (ružičaste izrasline), pustule (ružičaste kvrge s belim gnojem) ili lojne ciste (akne). Prvi je genetika, pa ukoliko imate članove porodice koji su se suočavali s ovim problemom, veća je verovatnoća da će se ožiljci javiti i kod vas. U slučaju da sami stiskate bubuljicu sigurno ćete pogoršati iritaciju nastalu zbog upale, pa će pojava ožiljka biti neminovna, a jako je važno i kako negujete kožu. Za početak izbegavajte grube pilinge i obavezno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom u dnevnoj rutini, jer izlaganje suncu doprinosi da fleke od akni sporije zaceljuju.

akne na licu i ledjima
Freepik 

Koji tipovi ožiljaka postoje?

Pre svega, u zavisnosti od tipa vaše kože, možete se suočiti s postoupalnom eritemom (uporno crvenilo) ili s postinflamatornom hiperpigmentacijom, odnosno tamnim mrljama. Dok su osobe sa svetlijom kožom sklonije prvom tipu ožiljaka, kod osobe s tamnijom kožom obično se javljaju hiperpigmentacijske fleke. Ukoliko niste sigurni koji je tip vašeg ožiljka, biće dovoljno da ga pritisnete. Ako pobeli, znaćete da je reč o postupalnom eritemu, ako se ne desi nikakva promena, u pitanju je postinflamatorna hiperpigmentacija.

Za proces lečenja ožiljaka najvažnije je ipak jesu li oni atrofički ili hipertrofični. Prva vrsta nastaje kada dođe do gubitka tkiva, a ožiljak se tada nalazi ispod nivoa kože. S druge strane, hipertrofične ožiljke stvaraju fibrozne mase, koje nastaju kao poslediva veće proizvodnje kolagena tokom samozaceljenja kože. Ovi ožiljci su ružičasti i tvrdi i glatki na dodir, i veoma su uporni.

Kako tretirati ožiljke od akni?

Svejedno koji je tip ožiljaka s kojim se suočavate, za početak je najbitnije da u svoju rutinu uvedete nežne hemijske pilinge, koji sadrže kombinaciju AHA i BHA kiseline. Oni će odstraniti mrtve ćelije s kože i otkriti mladu kožu na kojoj nema ožiljaka. Drugi korak su serumi s antiinflamatornim i sastojcima za izbeljivanje kože, a ovde prvenstveno mislimo na serume na bazi vitamina C, koji posvetljuje kožu i moćan je antioksidans, kao i na serume s vitaminom E, koji obnavlja ćelije kože i poboljšava teksturu.

zena nanosi kremu na lice
Shutterstock 

Na tamne fleke odlično deluju preparati koji sadrže retinoide i azelaičnu kiselinu, jer su dokazano učinkoviti kada je reč o izbeljivanju hiperpigmentacija. Među efikasnim sastojcima za ovu vrstu ožiljaka je i hidrohinon, ali ne bi trebalo da ga koristite bez konsutacije s dermatologom jer je reč o izuzetno moćnom jedinjenju koje može posvetleti i zdravu kožu. Za korekciju pigmentacija možete koristiti i preparate s traneksaminskom kiselinom.

Kod lečenja atrofičnih ožiljaka, najvažniji korak jeste da podstaknete kožu da proizvodi više kolagena, a to se može postići različitim preparatima i tretmanima, poput hemijskih pilinga, dermoabrazije i lasera.

Ukoliko imate hipertrofične ožiljake, koji su najuporniji i ne postoji šansa da se sami od sebe iscele, najvažnije je da se u tim regijama smanji prisustvo kolagena, a tu opet dolazimo do laserskih tretmana, koji predstavlju jedini siguran način da se rešite ovih crvenih i podignutih izraslina. Ako odlučite da se podvrgnete laserskom tretmanu, jako je važno da izaberete pouzdanu ordinaciju i lekara koji rukuje laserom jer je reč o procedurama koje mogu ostaviti neželjene posledice kada se izvode od strane lica koje nije dovoljno stručno.

zena neguje lice
Shutterstock 

Kako sprečiti pojavu ožiljaka od akni?

Najvažnije je da sami ne stiskate bubuljicu i da reagujete čim se ona pojavi. Tretirajte upaljeno područje preparatima na bazi benzoil peroksida i salicilne kiseline, a ukoliko oni ne daju rezultate, obratite se dermatologu. Za lečenje kod kuće možete koristiti i retionoide, pre svega adapalen – najjači oblik ove grupe jesinjenja koji je dostupan bez recepta.