Svako ko se barem jednom upustio u borbu s aknama zna koliko je teško rešiti ih se. Ono od čega zapravo najčešće krećemo kada ih se želimo rešiti jeste otkrivanje uzroka njihovog stvaranja, a što je vrlo dugotrajno i iscrpno.

Ono što ćemo prvo uraditi kada primetimo pojavu akni jeste promena proizvoda za negu kože jer ćemo pretpostaviti da nam isti i ne odgovaraju onako kako bi zapravo trebali. Međutim, neretko tu problematika ne staje, stoga ne treba zanemarivati i drugi segment beauty sveta koji itekako ima svoj uticaj na izgled i zdravlje kože lica, a to je šminka.

Upravo je šminka poznata kao glavni prenosnik svih bakterija i nečistoća koje narušavaju zdravlje naše kože, začepljuju njene pore i stvaraju haos na licu koji je kasnije teško sanirati. Pored toga što sa šminkom moramo biti disciplinovani i redovno čistiti četkice s kojima istu i nanosimo na kožu, još jedna stavka je vrlo važna, a to je obratiti pažnju na sastav make up proizvoda.

Štetni proizvodi za kožu lica sklonu aknama
Freepik 

Kada je čitanje sastojaka koji se nalaze u proizvodima u pitanju, nismo baš previše disciplinovani kada je šminka u pitanju, pa tako nehotice svoju kožu možemo iziritirati puderom, rumenilom, hajlajterom, ali i svim drugim omiljenim proizvodima.

Jedan od sastojaka koji bi trebali izbegavati u make up proizvodima je ulje koje se u kozmetici najčešće pojavljuje kao C12-15 alkil benzena i oktildodekanol, a koje vrlo lako može začepiti pore lica. Isto tako, silikoni iako se koriste u malim dozama i pružaju svilenkasti osećaj na koži, zapravo nema nikakvu korist. Stoga je za jednak efekat bolje izabrati hijaluronsku kiselinu s kojom koža postaje elastična i hidrirana.

Postoji mnogo načina na koje možemo da uklonimo mitesere, ali pri tome važno je da ne naštetimo koži lica.
Freepik/gpointstudio 

Iako možda uživamo u proizvodima koji imaju lep miris, naša koža se s time baš i ne bi složila. Mirisi su zapravo mešavina sintetičkih ili prirodnih esencijalnih ulja, a zajedničko im je visok sadržaj stvari koje mogu izazvati upalne procese na koži. Jedan od sastojaka je i lanolin, zaslužan za viskoznost konačne formule.

Ovaj sastojak je problematičan jer podstiče lučenje sebuma na koži, skupljajući se tako u porama, a što neretko dovodi do akni. Zaključak je zapravo vrlo jednostavan, uvek čitati poleđinu proizvoda koje svakodnevno koristimo, a onda i eliminisati potencijale okidače, bilo da je reč o skincare proizvodima ili pak šminci!