Da biste imale lepu kožu lica isplati se investirati u kvalitetne četkice, a s obzirom da su one najčešće i skupe, više je nego preporučljivo njihovo redovno čišćenje.

Pored higijene i održavanja kože lica čistom, redovno čišćenje četkica produžava i njihov vek, tako da imate dvostruku dobit. Skoro sve žene ih svakodnevno koriste, ali često zaboravljamo da samo pravilnim održavanjem četkica one neće postati leglo bakterija.

Zašto je važno pravilno očistiti četkice za šminku?

Svi smo svesni da su četkice svakodnevno u dodiru sa licem, te da su kao takve ključne ako brinemo o pravilnom negovanju kože.

Koliko je važno da znamo kako da svakog dana temeljno očistimo lice i skinemo šminku, od podjednake je važnosti da pribor kojim se šminkamo peremo pravilno i često.
Četkice zadržavaju i skupljaju sve one ostatke šminke, pudera, korektora, senki i tako postaju idealna podloga za razmnožavanje bakterija koje stvaraju akne na licu.

ciscenje cetkica za sminkanje
Freepik 

Čišćenje četkica

Stavite malu količinu antibakterijskog sapuna na vlažan dlan. Uzmite četkicu i počnite lagano da je trljate o dlan na koji ste stavili sapun i vodu. Radite ovo dok se ne stvori poprilična količina pene koja će očistiti nečistoću sa četkice, a onda trljajte još 10ak sekundi. Nemojte jako pritiskati da četkici ne bi oštetili dlaku.

ciscenje cetkica za sminkanje
screenshoot/instagram 

Zatim je rukom obuhvatite oko cele njene širine i povlačite odozdo na gore, kako bi prljavština sakupljena u korenu dlake izašla. Ponavljajte ovo sve dok boja potpuno ne izađe iz četkice.

Četkicu zatim dobro isperite pod mlazom vode okrenutu dlačicama prema dole, nikako ka gore kako voda ne bi ušla u dršku četkice.

Stiskajući četkicu odstranite višak vode koji je zaostao na njenim dlačicama. Ostavite je da se osuši položenu na neku ravnu podlogu. Obavezno je stavite tako da njene dlake štrče sa ivice stočića ili komode na kojoj se suše kako se ne bi deformisale.

ciscenje cetkica za sminkanje
Wanted! 

Dubinsko čišćenje četkica

Ako želite da četkice dubinski očistite pre “tretmana” šamponom dezinfikujte ih u sirćetu.
Prvo zagrejte malo vode u šerpici na šporetu. Umočite četkice u toplu vodu (ne prevruću), pazite samo na drške, ako su od plastike.

Ostavite četkice u vodi nekoliko minuta, pa ih izvadite. Prospite vodu i uspite novu – pola šolje vode i ¼ šolje sirćeta. Ponovo je stavite na šporet da se zagrejava. U toplu vodu umočite četkice, protrljajte, pa onda dobro isperite pod mlazom mlake vode. Nakon toga ih možete oprati šamponom.
Sirće će prodreti i u najmanje vidljive delove četkice i bićete sigurni da je sva prljavština izašla i da su četkice čiste.