Ako pričamo o vrstama bubuljica na telu, one duboke, takozvane cistične akne i zapaljenja su verovatno najtraumatičnija. Po strani to koliku površinu zauzimaju na vašem licu ili telu, bol koji izazivaju je nemoguće ignorisati. Samo pritisnite jednu i osećaj ogromne neprijatnosti se širi duž celog lica, i to nije preterivanje. Dok bubuljice dolaze u mnogo oblika, veličina, formi, cistične akne se smatraju jednim od najozbiljnijih stanja prema mišljenjima stručnjaka. Karakteriše ih meki, upaljen čvor ispod kože.

Šta više, ako želite da ih tretirate kod kuće, vaša tipična rutina vam neće puno pomoći. Najčešće, ljudi trče kod dermatologa na injekciju kortizona kako bi ih sasušili. Ali ukoliko nemate vremena ili novca da odete kod dermatologa kada osetite da stiže, evo najboljih saveta kako sami da ih se otarasite.

Šta god radili, ne stiskajte ih!

Svi smo ovo radili bezbroj puta! Međutim, koliki god imali poriv da je stisnete, nemojte, posebno ako je cistična akna u pitanju. Interesantno je da mnogi posle dvadesete godine osete promenu u bubuljicama. To više nisu one klasične žute bubuljice koje se lako istisnu, već se u dvadeseti i tridesetim javljaju akne sa dubokim džepovima ispod kože pune belih krvnih zrnaca koje se ne mogu istisnuti.

Ukoliko pokušavate da ih istisnete možete napraviti samo više štete. Cistične akne nisu ispunjene sadržajem koji bi trebalo istiskivati, a ptiriskanje će samo izazvati traumu, pojačati zapaljenje i ostaviti trajne ožiljke za sobom.

Kada osetite da stiže smrznite je - kao što bi uradili sa uganulim zglobom

Bilo da je cistična akna na čelu ili nosu, one su duboko ispod kože ali ih gotovo uvek možemo osetiti kad krenu da se stvaraju. Kad to osetite, uzmite kocku leda i držite je direktno na tom mestu nekoliko sekundi pa pustite. To će suziti krvne sudove koji je stvaraju i tako momentalno umanjiti crvenilo i veličinu. Ovo radite kada operete lice u intervalu od 10 minuta držanja i otpuštanja, pa 10 minuta pauzirajte i tako tri puta. Nakon ovoga nanesite korektor i nastavite sa svojim danom.

Koristite dva do tri aktivna sastojka

Najbolji način da tretirate akne jeste uz pomoć kombinacije različitih sastojaka koji rade. Stručnjaci često preporučuju kombinovanje salicilne kiseline i benzoil peroksida. Da biste izbegli dodatnu iritaciju nanesite ultra tanki sloj hidratantne kreme ili seruma pa preko toga ciljano, na upaljeno mesto malo benzoil peroksida.

Umavajte se sredstvom sa salicilnom kiselinom koja je uvek poželjna, i naravno koristite kreme koja ne sadrži ulje u sebi.

Proizvodi koje preporučujemo

La Roche Posay Effaclar Duo+ krema, 1.600 dinara

akne-bubuljice-cisticne-hormoni-lice-resenje-dermatolog
Press 

The Ordinary Salicylic Acid 2% maska za lice,1.515 dinara

akne-bubuljice-cisticne-hormoni-lice-resenje-dermatolog
Press