Ako spadate u grupu ljudi koji još uvek pate od akni (a ima ih sve više i više), nakon godina isprobavanja različitih krema, tretmana, čistača, pilula - pojavila se nova nada. FDA (Uprava za hranu i lekove u Americi) upravo je odobrila novu kremu koja se zove Winlevi i vrlo lako može da zameni popularni spironolactone (lek za pritisak i srce) koji je nezvanično korišćen u tu svrhu.

Ovo je prvi medicinski preparat odobren posle Akutana (isotretinoin) još od 1982. godine. Pa kako radi i šta ga čini toliko inovativnim?

Trenutni lekovi za akne na tržištu se oslanjaju na antibiotike, benzoil peroksid, salicilnu kiselinu, azeleičnu kiselinu, dapsone i derivat Vitamina A poznatiji kao retinol. Winlevi je prvi lek koji koristi potpuno novi aktivni sastojak: 1% clascoterone. Clascoterone je trenutni inhibitor receptora što znači da inhibira testosteron i dihidrotestosterone (DHT) kada se nanese na kožu. Ovaj sastojak se takođe koristi kao tretman protiv opadanja kose.

Iako tačni mehanizmi kako clascoterone radi nisu potpuno poznati, farmaceuti iz kompanije Winlevi kažu da krema dokazano smanjuje akne kako kod muškaraca tako i kod žena uzrasta preko 12 godina. On deluje na androgene hormone i zato je tako revolucionaran. I ne samo to, on je potpuno bezbedan i može se koristiti u kombinaciji sa retinolom.

Klinička ispitivanje su pokazala smanjenje akni kada se lek koristi dva puta dnevno a nus pojave su bile blago crvenilo kože i suvoća. WInlevi lek će biti dostupan u prodaji od početka naredne godine u Americi.