Probudili ste se sa vidnom bubuljicom na licu ili telu (svima se dešavaju, niko ovde nije pošteđen) i vi znate šta je poslednja opcija za kojom treba da posegnete i znate šta svaki dermatolog ne savetuje a vi se ipak odlučite upravo za to – da je stisnete. Iako to nije preporučljivo, neki ljudi prosto nisu u stanju da se odupru tome i moraju da preduzmu stvar u svoje ruke.

Ako ste vi među tim ljudima (i ja sam takođe, razumemo se potpuno) i šteta je već učinjena, evo kako dermatolozi objašnjavaju ovaj proces, šta se tačno dešava i kako da odreagujete odmah nakon.

Pa šta se tada dešava sa kožom?  

Sigurno će vam pomoći ako razumete proces koji se odvija u koži, bilo da se odlučite da istisnete bubuljicu ili ne. Činjenica je da istiskivanje izaziva određenu vrstu traume i blaže inflamacije na koži. U zavisnosti kakva je bubuljica u pitanju.

Dodirivanje kože rukama može dovesti još bakterija na kožu koje onda mogu dovesti do još akni. Stiskanje ili istiskivanje bubuljice će sve ono što se nakupilo, a sastoji se od bakterija i sebuma gurnuti dublje u kožu. To će izazvati još veću inflamaciju i može pogoršati stanje te bubuljice. Takođe, može dovesti i do vrste ciste, ako se sadržaj gurne dublje u kožu. Tada nastaju one bubuljice čije cvenilo prolazi mesecima, i od kojih ostaju flekice na licu.

Šta raditi odmah nakon ekstrakcije?  

Nakon što se istisli bubuljicu, prvo što treba da uradite jeste da očistite kožu nežnim čistačem za lice i time smanjite rizik od prodiranja bakterija i sebuma dublje u pore. Posle istiskivanja koža je u fazi zarastanja i vrlo je osetljiva.

Generalno, bolje bi bilo da izbegnete da nanosite bilo koji proizvod na kožu sada jer može izazvati više iritacije. Međutim, trebalo bi to mesto da zaštitite i za to preporučujem hidrokoloidne flastere korejskih brendava poput Cosrx ili Some By Mi. Ne samo da će mesto biti zaštićeno već će sprečiti i da ga dodirnete rukama.

Za problem sa hiperpigmentacijom preporučujem serume sa vitaminom C, glikolnom kiselinom i proizvode koji sadrže niacinamide. I nemojte zaboraviti da sve to ispratite sa SPF kremom na dnevnoj bazi.

Anketa

U koju grupu ti spadaš?

Foto: Scott Webb on Unsplash