Nega vrata nije manje bitna od nege lica i celog tela, a mnoge žene ne obraćaju pažnju na ovaj deo tela dok se ne pojavi prvi znaci starosti na njemu. 

Ipa i naš vrat je izložen pogledima i delovanju sunca, a njegovo negovanje je jedan od najboljih pokazatelja kako se brinemo o svojoj koži.

Bez obzira koliko smo uložili u negu lica, ponekad je upravo vrat onaj koji može ‘odati’ pravo stanje stvari i zdravlja kože.

Stručnjaci su zato preporučili par koraka uz pomoć kojih će tvoj vrat izgledati mlađe i više njegovano.

1. Krema sa zaštitnim faktorom

Verovatno si do sada usvojila gradivo - kada se radi o koži krema sa zaštitnim faktorom trebala bi biti na vrhu lestvice tvoje dnevne rutine.
Ne zaboravi da je tvoj vrat pod uticajem UV zračenja, zagađenog vazduha, ali i gravitacije stoga dermatolozi savetuju da na njega (sve do dubokog dekoltea) primeniš ono što stavljaš na lice.
Anti-aging serum i obavezno kremu sa zaštitnim faktorom (najmanje 30).

koza vrata
Freepik 

2. Hidratacija kože vrata

Kada je u pitanu hidratacija, ispostavlja se da je koža vrata vrlo zahtjevna. Na vratu se nalazi manje lojnih žlezda pa koža vrata lako može postati suva. Kreme koje koristiš za lice možda neće biti dovoljne.

Budi sigurna da koristiš kremu za duboku hidrataciju, a još bolje ako takvi proizvodi u sebi sadrže nešto od navedenog: antioksidanse, retinol, hijaluronsku kiselinu ili vitamin C.

3. Piling

Da biste se rešili bora na vratu , uradite piling vrata i dekoltea bar jednom nedeljno. Piling ne samo da uklanja površinski sloj mrtvih ćelija posle čega naša koža zablista i podmladi se, već i pospešuje razmenu materija u ćelijama. Nije na odmet ponoviti da je ova zona dosta osetljiva zato izaberite blage neabrazivne pilinge koji ne sadrže oštre čestice.

nega koze vrata
Shutterstock 

Četiri vežbe protiv bora na vratu

Cilj vežbi za zonu vrata i dekoltea je aktivacija mišića i potkožnog tkiva . One pospešuju cirkulaciju, zatežu mišiće, pomažu regeneraciju tkiva te tako rade za vaš vrat i dekolte bez bora.

1. Isturite bradu i pomerajte donju vilicu napred. Ponovite vežbu deset puta..

2. Poljubi nebo – udobno sednite na stolicu, zabacite glavu nazad do položaja da gledate pravo u tavanicu. Namestite usta u položa kao da ljubite i istegnite ih kao da pokušavate da dotaknete tavanicu. Zadržite se u ovom položaju nekoliko sekundi. Zatim se vratite u početni položaj. Uradite dvadeset ponavljanja. Ponavljajte ovu vežbu svaki dan tokom mesec dana a potom tri puta nedeljno.

3. Usnama formirajte slovo “O”. Vucite na dole bočne ivice usta dok ne osetite da mišići ispod vrata rade. Uzastopno, brzo ponovite tri puta. Napravite dvadeset ponavljanja po tri.

4. Pritisnite vrhom jezika nepce na nekoliko sekundi pa pustite. Radite ovo što čršće tokom dana. Kružite jezikom unutar zatvorenih usta na jednu zatim na drugu stranu. Ponavljajte što češće.