OTKRIĆE ZA SAVRŠEN TEN: Zašto su AHA kiseline potrebne u kozmetici?

AHA kiseline smatraju se idealnim izbor za problematičnu kožu, a ovo je sve što treba da znate o njima.

Kraj leta donosi i pitanje Kako se rešiti hiperpigmentacije?, a evo i nekoliko praktičnih prirodnih načina.
Shutterstock 

Skraćenica AHA se često može naći na bočicama raznih kozmetičkih preparata – od seruma do tonika.

AHA ili alfa hidroksi kiseline su prirodne voćne kiseline kao što su mlečna kiselina, glikolna kiselina, jabučna kiselina, vinska kiselina i limunska kiselina. Obično se dobijaju od prirodnih sirovina, međutim, veštački sintetizovane alfa-hidroksi kiseline se često koriste u kozmetici (ovo ne utiče na njihov kvalitet).

AHA kiseline podstiču aktivno obnavljanje ćelija kože i ujednačavaju ten. Često se nalaze u proizvodima za dubinsko čišćenje: bukvalno rastvaraju mrtve čestice gornjih slojeva epiderma i promovišu nežan, ali efikasan piling bez izazivanja iritacije.

nanosenje kreme na lice
Freepik 

Još jedno korisno svojstvo voćnih kiselina je sposobnost borbe protiv staračkih pega. AHA proizvodi su savršeni za ujednačavanje tena i davanje zdravog sjaja. Prodirući u epiderm, alfa hidroksi kiseline pokreću regeneraciju ćelija kože i mogu stimulisati proizvodnju sopstvenog kolagena i hijaluronske kiseline.

Same po sebi, voćne kiseline nisu mnogo efikasne u usporavanju starenja, međutim, u kombinaciji sa drugim supstancama - vitaminom C, hijaluronskom kiselinom ili antioksidansima - mogu da deluju protiv starenja, podstičući regeneraciju ćelija kože.

nanosenje kreme
Shutterstock 

AHA se može naći u proizvodima za sve tipove kože, mada se češće koriste u nezi masne i problematične kože. Pomažu da temeljno očiste pore od viška sebuma, sprečavaju nastanak akni i ublažavaju upale.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši