Proizvodi koje svakodnevno, rutinski upotrebljavamo mogu loše da utiču na zdravlje.

Paste za zube, dezodoransi, šamponi, sapuni i kreme su proizvodi bez čije upotrebe savremeni čovek teško može da zamisli život. Korišćenje štetnih sastojaka u kozmetici je toliko prešlo u naviku zbog čega malo ko pomisli da upravo ovi preparati mogu da budu uzrok alergije, pogoršanja astme, perutanja, crvenila i iritacije kože, ekcema, afti u ustima, pa čak, kako sugerišu neka istraživanja, i kancera dojke i steriliteta...

Da bi se neželjeni efekti upotrebe kozmetike izbegli stručnjaci savetuju da se obavezno čita njen sastav i ukazuju na listu supstanci koje bi posebno trebalo izbegavati.

SULFATI

Na etiketi su označeni kao Sodium Lauryl Sulfate ili Ammonium Lauryl Sulfate ili Sodium Laureth Sulphate, ili skraćeno SLS i ALS i SLES. Ove supstance se uglavnom mogu pronaći u šamponima, sapunima, pastama za zube, praškovima za veš... Sulfati su direktno odgovorni za isušivanje kože, njenu iritaciju, pa osim alergije može da dođe i do pojave ekcema.

pranje kose
VALUA VITALY /VALUA VITALY 

PARABENI

Ove supstance imaju ulogu konzervansa. Mogu da se nađu u hrani, lekovima, kozmetici i farmaceutskim proizvodima. Njihova namena je da spreče i uspore mikrobiološku kontaminaciju proizvoda. Međutim, određeni broj studija ukazao je na njihov uticaj u razvoju karcinoma dojke i raka kože, a sve zbog toga što direktno remete muške i ženske polne hormone.

VEŠTAČKE BOJE

Na sastojcima kozmetičkih proizvoda veštačke boje kriju se iza oznaka PPD ili P-Phenylenediamine. Najveće koncentracije ove hemikalije nalaze se u farbama za kosu. Tamne boje za kosu sadrže je u većoj količini nego svetle. Ove veštačke boje su kancerogene, ali i vrlo toksične jer mogu da sadrže aluminijum i druge otrovne metale.

negovanje lica
Shutterstock 

TRIKLOSAN

Antibakterijski i antigljivični sastojak koji sadrži veliki broj kozmetičkih proizvoda, može da donese više štete nego koristi, pokazala su brojna istraživanja. Iako je najveći broj studija o uticaju triklosana na zdravlje sproveden na pacovima, naučnici su saglasni da bi ga trebalo upotrebljavati s oprezom. Ovom sastojku kozmetike pripisuju se izazivanje steriliteta, alergije i astme, bakterijske rezistencije i poremećaj crevne flore. Naučnici su istakli da bi kod pacijenata obolelih od srčane insuficijencije triklosan mogao da ima izraženije negativno dejstvo.

AKRILNI KOPOLIMER

Maskara, lak za kosu i nokte uglavnom sadrže sintetičku kiselinu koja je na pakovanju proizvoda naznačena kao acrylate copolymer. Ova komponenta kozmetike uglavnom je zaslužna za iritaciju kože oko očiju, noktiju, kao i za opadanje kose i trepavica. Takođe, može da izazove i alergiju u vidu koprivnjače.