Sa godinama našem telu postaje sve teže da proizvodi sopstveni kolagen: do 20. godine proces proizvodnje proteina značajno se usporava, a nakon 25. broj novih vlakana je već primetno manji od broja uništenih.

Već u ovoj fazi počinju da se pojavljuju prve promene vezane za starenje - koža gubi elastičnost i vlagu, pojavljuju se prve bore. Iz tog razloga većina aktivnih sastojaka u proizvodima protiv starenja posebno stimuliše proizvodnju kolagena u koži.

Ovi sastojci uključuju peptide. Peptidi su gradivni blokovi za dva glavna „proteina mladosti“ u našem telu - kolagena i elastina. Oni su kratki lanci aminokiselina koji u dodiru sa kožom mogu da stabilizuju jedinjenja potrebna za proizvodnju prirodnog kolagena.

Zahvaljujući tome, proizvodi sa peptidima mogu vidljivo zategnuti lice, ukloniti sitne bore i sprečiti pojavu novih. Za maksimalne rezultate u nezi, peptide treba kombinovati sa hijaluronskom kiselinom, vitaminom C i ceramidima, piše zenski magazin.

kolagen
Wanted, Shutterstock 

Heksapeptidi (od 6 aminokiselina) osvetljavaju i izjednačavaju ton kože, daju joj sjaj i pomažu kod hiperpigmentacije, a tetrapeptidi (od 4 aminokiseline) samo povećavaju elastičnost i čvrstoću kože sprečavajući pojavu bora.

Peptidi se mogu naći u raznim proizvodima, ali dermatolozi preporučuju da se odlučite za zasićene serume i kreme. Prilikom odabira kozmetike s peptidima obratite pažnju na bočicu: ona mora biti neprozirna - ultraljubičasto svetlo može destabilizovati formulu i vaš proizvod će izgubiti efikasnost.

nega lica
Freepik 

Generalno, peptidi imaju vrlo blag efekat na kožu, vrlo retko izazivaju iritaciju i skoro nikada - alergije. Međutim, kao i sa svakim novim proizvodom, s njima treba biti oprezan. Ako prvi put koristite proizvod sa peptidima, prvo probajte na malom delu kože i sačekajte: ako nema reakcije, možete ga bezbedno naneti na celo lice.