Da li ste znali da kolagen vlakna čine 30% naše telesne težine? Stanje kože, noktiju i kose, lepota lica i tela zavisi od njihove elastičnosti.

Ako u ishrani često imate tešku prviše prerađenu hranu i namirnice bogate lošim ugljenim hidratima to dokazano izaziva stres u mnogim sistemima, izaziva upale, iscrpljuje vitalnost.

Glikacija je najsloženiji proces u našem telu, koji pokreće prerano starenje tkiva. Japanski naučnici su prvi put otkrili vezu između potrošnje šećera i smanjenja elastičnosti kolagenskih vlakana.

Šta je glikacija

Kada se šećeri i slatka hrana probave, creva su pod stresom. Višak ugljenih hidrata može izazvati zapaljen proces, fermentaciju i promene mikroflore. Proces uključuje imuni sistem, srce, pluća i druge organe.

lice
Freepik 

Proces glikacije pokreće potrošnju šećera. Kada se probavi, oslobađa se velika količina glukoze. Njegov višak se delimično skladišti u rezervi, a određena količina se taloži na kolagenskim vlaknima. Oni gube elastičnost i fleksibilnost, postaju previše kruti.

Prve promene se javljaju do 30. godine. Tokom procesa glikacije, proizvodi raspadanja se snažno talože i do starosti se stopa povećava 6 puta. Koža na licu i telu postaje naborana i mlitava, svaka ogrebotina ili posekotina pretvara se u neestetski ožiljak.

Nedostatak vlage čini ga suvim i pahuljastim. Glukoza ometa stvaranje novog kolagena, zbog čega kreme i serumi protiv starenja ne daju željeni rezultat.

Među negativnim efektima glikacije je i :

metabolički poremećaj u dubokim slojevima kože;

- povećana osetljivost na sunčevo zračenje;

- pojavljuju se pigmentacione mrlje.

Prevencija glikacije

Za ljubitelje slatkiša i visokokalorične hrane, proces se odvija ubrzanim tempom. Velika količina glukoze podstiče supstance koje se oslobađaju tokom glikacije.

Stručnjaci preporučuju izbegavanje određene hrane koja izaziva negativne reakcije:

lice
Freepik/ lookstudio 

- brza hrana (pomfrit, pljeskavice, čips);

- jela koja zahtevaju pohovanje(meso, krila, hrskava peciva);

- pivo;

- slatki likeri;

- kuvano mleko;

- kuvano kondenzovano mleko.

Preporučuju smanjenje unosa fruktoze, veštačkih zaslađivača, glukoznih sirupa i melase. Glikacija nastaje jedenjem šećera koji se zagreva tokom kuvanja.

Kako usporiti glikaciju:

Sulforafan. Pronađen u brokoliju, aktivira sistem zaštite od glikacije. Ubija bakterije, poboljšava funkcionisanje jetre, mozga, zglobova.

Vitamin B6. Štiti od hipertenzije, moždanog udara i raka.

Taurin. Usporava akumulaciju glukoze na vlaknima, podržava rad srca kod dijabetes melitusa.

Melatonin. Važan hormon održava mladost i vitalnost.

Ne postoje posebne dijete za sprečavanje glikacije, ali jednostavni saveti nutricionista pomoći će smanjenju količine štetnih jedinjenja i glukoze u krvi: Jedite 3 puta dnevno u redovnim intervalima kako biste izbegli stalne skokove šećera u krvi.

Nekoliko puta mesečno napravite 16-satnu pauzu bez hrane, tokom koje započinje čišćenje proizvoda glikacije. Vežbajte, vežbajte mišiće lica i sagorevajte kalorije, piše Stil Kurir.

lice
Shutterstock 

Da biste se zaštitili od glikacije, kuvajte zdravo. Telo može dobiti korisne ugljene hidrate iz voća, hleba od celog zrna, žitarica i orašastih plodova.

U velikim količinama proizvodi glikacije su opasni po zdravlje, narušavaju elastičnost kolagena i izazivaju rano starenje. Naše telo ih proizvodi kada jedemo šećer ili nezdravu hranu.