Dermatolozi takvo stanje nazivaju keratosis pilaris, laičko ime je "guščija koža", a kako ga god nazivali, jedno je sigurno - reč je o stanju kože koje je vrlo iritantno i muči mnoge, a najčešće se pojavljuje na butinama i na ramenima.

Stručnjaci su objasnili da se "guščija koža" pojavljuje kada se keratin, protein u koži, nakuplja unutar folikula dlake, uzrokujući pojavu "tačkica" na rukama, butinama, nogama, zadnjici, a nekad čak i na licu.

Ovo stanje se može pogoršati u zimskim mesecima ili tokom trudnoće, a stručnjaci pojašnjavaju kako se ovo stanje može pojaviti bilo gde na koži gde folikula dlake postoji pa je to jedan od razloga zašto se ne javlja, npr. na dlanovima ili na stopalima. Osim sitnih tačkica, drugi simptomi su i blago crvenilo, svrab  i suva koža. Najčešće se javlja kod osoba koje vode bitku sa suvom kožom, ekcemima i ihtiozom, a češće se javlja kod žena, kao i kod osoba dečije ili tinejdžerske dobi.

Stručnjaci kažu kako se uzrok najčešće krije u genetici, a loša vest je da leka zapravo nema. Ipak, kako kažu stručnjaci, postoji puno tretmana koji barem delomično mogu pomoći. Jedan od najčešćih i najjednostavnijih je česta upotreba pilinga koji pomaže da keratin ne začepi folikule dlake, kao i u zaglađivanju teksture kože. Zatim, upala koja se često javlja kod keratosis pilarisa može se smanjiti i dodacima za negu kože, poput umirujućeg shea putera i niacinamida, a oba se mogu pronaći u dnevnim hidratantnim kremama.

Ako koža ne reaguje na takvu negu i proizvode, na raspolaganju je mnogo pristupačnih spa tretmana i hemijskih pilinga koji bi barem delomično trebali umiriti problem. Stručnjaci su dodali da, osim shea putera za telo i niacinamida pomažu još dva sastojka - urea i mlečna kiselina, sastojci koji zajedno pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože i njenom omekšavanju. Dermatolozi mogu preporučiti još nekoliko tretmana poput mikrodermoabrazije, hemijskih pilinga i krema s retinolom. 

Vrlo je važno napomenuti da pre svakog tretmana treba razgovarati s lekarom ili stručnom osobom kako se stanje ne bi pogoršalo i kako ne bi došlo do nuspojava poput crvenila, iritacije i suve kože. Kod kuće možete i sami pokušati ublažiti stanje "guščije kože". U tome će vam pomoći topla umirujuća kupka koja će odčepiti pore, a zatim sledi eksfolijacija i nežno uklanjanje odumrlih ćelija kože. Bitno je na kožu nanijeti hidratizirajući losion, a možete isprobati one koji sadrže mlečnu kiselinu.

Savetuje se i izbegavanje uske odeće jer ona može iritirati kožu.