Mnoge beauty rutine su postale terapija ne samo za našu kožu, nego i za izmučenu psihu, a ponekad za ceo proces nege češto možda nemamo uvek vremena, a umesto toga trebalo bi da pružami koži zasluženi odmor od šminke, smoga i nervoznih dodira, piše elle.

Možda je upravo sada idealno vreme da preispitamo sve one magične bočice i kutijice i upustimo se u beauty post?

Kao što može da se zaključi iz samog termina, skin fasting je prekid u beauty rutini s ciljem da se koži omogući odmor i obnavljanje bez intervencije raznih proizvoda na koje nam se koža navikla.

Eliminacijom uobičajenih preparata za čišćenje i hidrataciju, koža se podstiče da osnaži prirodnu zaštitu koju ta sredstva s vremenom oslabljuju, stvarajući izvesnu vrstu zavisnosti. U toku ovog "posta" koža će se pročistiti i resetovati.

Ova praksa može da se sastoji od potpunog odustajanja od svih proizvoda ili svega nekoliko dana redukcije rutine u korist minimalističkog pristupa.

skin fasting koristi sve vise zena
Shutterstock 

Ipak, iako ideja zvuči sjajno, mnogi stručnjaci se (što u principu ne iznenađuje) protive, ističući opasnosti ove naizgled jednostavne formule.

"Ne postoje rigorozni naučni dokazi za ovu tezu. Nije dobra ideja prekinuti sa svim proizvodima, počevši od čišćenja koje je veoma važan deo rutine nege kože budući da je uklanjanje znoja, prljavštine, bakterija, nečistoća i smoga s površine kože važno za ličnu higijenu kao i za prevenciju preuranjenog starenja kože", naglašavaju stručnjaci.

Osim čišćenja, važna je zaštita od sunca, zavisno o tipu kože, a bez uklanjanja mrtvih ćelija doći će do njihovog nakupljanja.

Kozmetičarka Kejt Ker lično upozorava na prekid u korištenju vrlo aktivnih proizvoda poput retinola:

"Ako privremeno prestanete da ga prestanete koristite, morćete da prođete kroz aklimatizaciju i ljuštenje kad ponovno počnete. Kada je reč o aktivnim sastojcima, koža mora da im bude kontinuirano izložena kako bi imali željeni učinak, a post bi to sprečio", istakla je Kejt.

Pa ipak, stručnjaci se slažu da bi neka vrsta "dijete", umesto apsolutnog posta bila preporučljiva jer tako možemo da proverimo šta nam i koliko treba od proizvoda koje koristimo, budući da ih često u rutini imamo više nego što je možda neophodno.

"Slojevi različitih proizvoda na koži može dovesti do međusobnog poništavanja njihovih učinaka ili čak do preosjetljivosti, iritacije pa i ekcema, kao i osipa ako proizvodi ne funkcionišu zajedno", nadodaju stručnjaci.

Previše proizvoda kožu može samo iziritirati i proizvesti niz nepoželjnih nuspojava, a pritom često nećemo biti sigurne šta nam od svega toga godi i treba, a šta zaista ne.

skin fasting je sve popularnija rutina
Shutterstock 

Beauty rutine volimo jednim deilom jer nam daju osećaj kontrole nad zdravljem i izgledom te je sam proces psihološki značajan jer se zasniva na brizi i nežnosti prema sopstvenom telu.

Naravno, lako je popustiti pred obećanjima industrije lepote i gomilati čarobne preparate od kojih ćemo ne samo isijavati zdravlje i lepotu nego levitirati u nirvani savršene kože kroz život. Ako ipak odlučite da date koži pauzu, budite pažljive, strpljive i radite to postepeno, osluškujući šta vam vaše telo poručuje, jer ono je uvek mudrije od nas.