Popularna blogerka Anastasija Đurić otkrila je kako je izgledao trenutak kada se suočila sa ovim dermatološkim problemom i o kojim svakodnevnim stvarima tokom nege posebno vodi računa.

Kako se osoba navikne na vrstu pritiska koji nosi bavljenje javnim poslom?

Pošto sam poprilično dugo u ovom poslu, navikla sam se na mnoge stvari i samoj sebi stvaram najveći pritisak. Oduvek sam osećala odgovornost prema ljudima koji me prate, pre svega mladim devojkama, pa vrlo pazim šta plasiram i pominjem na mrežama.

Kako izgleda jedan tvoj radni rad?

Moj sin Andrej još ne ide u vrtić, ali ima dadilju, i za to vreme se posvećujem poslu. Svakog jutra imam neke rituale, uz kafu odgovaram na mejlove, planiram dan, često idem na neko fotkanje ili snimam video, a od 16 časova sam samo njegova dok ga ne uspavam. Društvo mi naravno pravi i suprug, a kada uspavamo Andreja, izdvajamo vreme za nas.

Anastasija djuric
Vladimir Ilić 

Ispričaj nam kako si shvatila da imaš rozaceu i kada je to bilo?

Bila sam sa suprugom na skijanju i sećam se da smo se dugo i brzo vozili i da je bilo veoma hladno. Vratila sam se sa dva crvena (gotovo bordo) kruga na obrazima i oni se nisu pomerali par dana. Od masnih krema bilo je još gore, a na kraju je pomogao prirodni lek – na blazinice sam stavljala hladan čaj od peršuna pomešan s hladnim mlekom i sa tim i spavala. Od tada imam rozaceu i često mi bukne lice, a pošto kao tinejdžerka nisam imala problema sa licem, ovo mi je jako teško palo.

Da li se tvoja dnevna rutina promenila od kada ti je ona dijagnostikovana?

Nisam prestala da se parim dok se tuširam (sem sada u trudnoći), a nakon kupanja i sušenja kose ona bude veoma naglašena. Ne idem više u saunu, trudim se da se manje sunčam, izbegavam ljutu i začinjenu hranu, crveno vino popijem ponekad. Pre šminkanja uvek prvo stavim zelenu bazu da neutrališe crvenilo i koristim drugačije kreme za lice.

Šta možeš da poručiš osobama koje imaju tvoj problem?

Koji god da je problem u pitanju, nekako – što se više nerviraš, on je više prisutan. Rozacea se ne može izlečiti, već samo kontrolisati, tako da je moj savet – prihvatiti sve ono što ne možeš da promeniš (i raditi ono što je do tebe). Važna je dobra nega, pre svega.

Omiljeni proizvodi koji su dobri za kožu sklonu rozacei?

Clinique Redness Solution, Origins Drink it Up maska, Mega-Mushroom Weightless hidratantna krema, La Roche Posay linija za rozaceu. Trenutno koristim i neke Phytomer proizvode i prijaju mi.

Brza pitanja:

Pridev koji te najbolje opisuje?

Pozitivna.

Mana koju voliš kod sebe?

Usporenost.

Osećaš se lepo kada…?

Sam sređena.

Anastasija djuric
Vladimir Ilić 

 Tekst: Nataša Milošević