Proširene pore se obično javljaju genetski, ali, srećom, mogu se smanjiti. Prvi korak je da ih otčepite, tj. iz njih ukloniti sve nečistoće koje ih čine većim, i tako što ćete ih zategnuti.

Čišćenje pora – kiseline

Alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA) veoma su važne za čišćenje pora jer će ujedno sprečiti njihovo dalje širenje.

“AHA i BHA kiseline prekidaju vezu između vaših ćelija i površine kože kako bi se pore otčepile”, kaže dermatolog Džošua Zajhner iz Njujorka.

prosirene pore
Shutterstock 

AHA kiseline deluju na površinskim slojevima kože i čine je blistavom i glatkom, dok BHA prodiru dublje i otklanjaju mrtve ćelije kože koje se skupljaju u porama. Ti miteseri su posebno česti na masnoj koži podložnoj aknama, pišu na sajtu Mari Kler.

Što se tiče korišćenja kiselina u nezi lica, tretmani se uglavnom rade u salonima, s tim što ih ima i u slobodnoj prodaji. Ipak, ako razmišljate o kiselinama, najbolje je da se posavetujete sa stručnim lice u vašem salonu lepote.

Sužavanje pora – retinol

Vitamin A kroz retinol ublažava bore i akne, uklanja fleke s lica, a ujedno i smanjuje pore. Moć retinola je u tome što kožu podstiče da proizvodi kolagen od čega ona postaje glatka, čista, a pore se samim tim sužavaju.

Međutim, retinol u početku može da iritira kožu, pa je bitno i oko toga se savetovati sa stručnjakom.

resenje za prosirene pore
Shutterstock 

Kreme s faktorom

Osim toga, vrlo je važno da stavljate kreme sa zaštitnim faktorom na lice, posebno u letnjim danima. S jedne strane, one će vas štititi od svih opasnosti od izlaganja direktnom suncu, a i pore će biti manje vidljive.

“Sunce uništava kolagen u vašoj koži, a kolagen kožu čini elastičnom i zategnutom. Ako je kolagena u koži sve manje, pore će biti veće”, kaže Rejčel Nazarijan, dermatolog iz Njujorka.

Laseri

Doktorka na kraju dodaje i da su laseri jedno od rešenja za pore. Laserski zahvati u dubljim slojevima ujednačavaju kožu, pa dobijate dejstvo i retinola i AHA kiselina i kreme za sunčanje u jednom.

Ipak, ovi zahvati nisu jeftini, a i vrlo je važno da se za bilo koju intervenciju prethodno dobro raspitate o stručnjaku koji će je izvoditi.

kako smanjiti pore na licu
Freepik