Danas se na kozmetičkim policama u drogerijama može pronaći bezbroj proizvoda za negu kože lica, a kada stanemo ispred rafa vrlo često za neke od njih ne znamo ni sami čemu tačno svi oni služe.

Veliki hit u svetu lepote već neko vreme jesu eksfolijanti, zato je sada pravo vreme da se s njima malo bolje upoznate!

Nega kože lica već odavno se ne svodi samo na dobar serum ili kremu, već je ona postala nešto kompleksnija, promišljenija i jednostavno učinkovitija.

nega koze lica
Freepik 

Šta su eksfolijanti?

Tako u poslednje vreme svuda možemo čuti da se priča o eksfolijantima, koji primarno služe za uklanjanje mrtvih ćelija kože. Eksfolijanti zapravo pomažu koži da se što uspešnije obnovi, a najčešće sadrže AHA i BHA kiseline, od kojih su najpoznatije glikolna i salicilna.

Ove kiseline takođe su poznate i kao sjajni saveznici u lečenju akni, rozacee, hiperpigmentacije, kao i postupalnih ožiljaka, stoga je itekako reč o kompleksnom proizvodu koji čini vidljivu razliku u nezi.

Kako se ćelije kože obnavljaju, tako stare površinske ćelije vremenom slabe i gube vlagu. Na kraju se odvajaju od kože kako bi na taj način omogućili novim ćelijama da dođu do površine.

nega koze lica
Shutterstock 

Tako koža s vremenom poboljšava svoju teksturu, pore su dubinski očišćene, a ostatak skincare rutine ima odličnu podlogu.

Da li vaš tip kože vapi za eksolijacijom?

Problematična koža

Problematična koža koja je sklona aknama – ovakva koža proizvodi i do pet puta više mrtvih ćelija od zdrave. To znači da je eksfolijacija lica idealan i pravi izbor za takvu kožu. Hidroksilna kiselina efikasna je, jer sprečava začepljenje folikula koja dovode do upale usled koje nastaju bubuljice. Fizička eksfolijacija lica može da pogorša upalu, zato se preporučuje hemijska eksfolijacija lica.

Zrela koža

Zrela koža – u mlađim godinama, ćelije kože se obnavljaju na svakih 12 do 19 dana. Kako osoba stari, tako se proces usporava („lepak“ koji spaja ćelije postaje gušći). Iz tog razloga starije osobe imaju debelu kožu bez sjaja, jer upravo prirodno Ijuštenje starih ćelija postaje još zahtevniji proces. U srednjim godinama, obnova ćelija se povećava na 28 do 35 dana, dok u zrelim godinama ovaj proces traje do tri meseca.

nega koze lica
Shutterstock 

Eksfolijacija lica se posebno preporučuje kod prevremeno ostarele kože i zrele kože lica. Isto tako, kod kuće možete uraditi i eksfolijaciju usana, kada već završite sa lice. Samo nastavite blagi piling preko usana i dobićete iste rezultate.

Suva i dehidrirana koža

Suva i dehidrirana koža – manjak vlage u koži dovodi do sitnih pukotina u ćelijskoj barijeri. Koža je tada zategnuta, pa mnogi u toj situaciji preterano vlaže kožu. Međutim, stare ćelije ne otpadaju, već stvaraju kožu koja je bez sjaja i neujednačenog tona. Eksfolijacijom lica mrtve ćelije će biti uklonjene, dok hidratantni sastojci mogu da prodiru dublje u suvu i dehidriranu kožu.

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija – kod ovakve kože eksfolijacija lica vam pomaže u bržem otklanjanju pigmentiranih mrtvih ćelija kože, tako da sastojci efikasnije prodiru i tretiraju hiperpigmentaciju.