Ukoliko se odlučite da ispeglate po koju boru na svom licu uz pomoć botoksa, ne samo da se morate dobro raspitati ko će vam taj zahvat uraditi, nego i koji preparat koristi.

 Nažalost i dalje ima onih koji se zalete i preko društvenih mreža nađu salon u kom će se na brzinu podmladiti za relativno malo para.

U poslednjih nekoliko dana na internetu kruže fotografije žena koje su se podvrgle tretmanima kineskog botoksa, koji se odnedavno pojavio i u Srbiji, a rezultati su zastrašujući.

Crni krateri po čelu, koji će verovatno da ostave trajne posledice, otici koji traju nedeljama, a ove forografije podelila je doktorka iz Bugarske.  Ispod fotografije piše: "Ovako može završiti tretman "jeftinijim" kineskim botoksom". 

Jedan od razloga žašto su žene posegle za njim je verovatno i njegova cena. U stručnoj, sertifikovanoj ordinaciji u kojoj rade školovani lekari ovakaj jedan tretman košta oko 300 evra, dok u salonima koji su koristile ovaj neproveren proizvod cena je iznosila oko 50 evra.

Retko ko se raspita o stručnosti osobe koja će taj zahvat obaviti, a dovoljna garancija je ištampani sertifikat na zidu – koji svako može da pronađe na internetu. Još manje se ljudi interesuju šta je to što im ubrizgavaju u telo.

Jedan od primera takvog proizvoda je upravo Otesaly botoks, koji se na crnom tržištu pojavio pre nekoliko godina. Proizveden je u Kini i njegova bočica nema nikakvu nalepnicu, dok kod botoksa koji je regulisan u našoj zemlji ima nalepnicu na bočici na srpskom, broj dozvole i zaštićen je hologramom.

Dakle – proveravajte šta piše na flašici botoksa, tražite da vam lekar pokaže, to je vaše pravo. Raspitajte se kako zaista izgleda regulisana bočica botoksa, te tražite da lekar otvori istu pred vama – jer su se mnogi dosetili da kinesku verziju presipaju u prave bočice.

„Ja zaista ne znam ni koji je to sastav, ni šta je zapravo, s obzirom da nije registrovano u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Jedino su preparati koji su registrovani zaista bezbedni za upotrebu”, istakla je za portal doktorka estetske medicine Maja Velimirov.