Leto je idealno vreme kada većina nas pokušava da "ugrabi" malo boje, uprkos upozorenjima stručnjaka o štetnosti zračenja.

I dok dobar deo ipak koristi kremu sa zaštitnim faktorom, ima i onih koji u nahođenju da dobiju što lepši ten dovedu sebe bukvalno u opasnost.

Naime, jedan od poslednjih trendova koje preporučuju bojne popularne influenserke je mazanje margarina na kožu, jer će na taj način, navodno, dobiti tamniji ten.

Ova zabluda rasprostranjena je naročito među mlađim devojkama, koje sve češće posežu za alternativnim preparatima za brže tamnjenje, umesto za kremama sa adekvatnim faktorom zaštite koje će im jedino pomoći da zdravo potamne.

zene mazu margarin da bi bolje pocrnele
Freepik 

- Margarin ne štiti od sunca uopšte, a još manje pomaže da devojke dobiju tu bronzanu boju za kojom žude - kaže za Telegraf dermatolog Gordana Isailović.

Ona ističe da ništa osim prepartata za sunčanje, koje bi najbolje bilo da odredi dermatolog po tipu kože, ne čuva od UV zraka i mogućnosti da dobijete opekotine.

- To je neka vrsta pomodarstva. Posle priče o kantarionovom, maslinovom i kokosovom ulju, na red je došao margarin. Većina žena to čuje od raznih tiktokerki, blogerki i trendseterki i odmah potrči da to primeni ne razmišljajući kakvu štetu može da pretrpi uključujući i to da dobiju ozbiljne opekotine - kaže Isailović.

bitno je koristiti preparate za suncanje
Shutterstock 

Ona je navela da samo mleka i kreme sa zaštitnim faktorom mogu da sačuvaju zdravlje kože na jakom, letnjem suncu, a da je ideja da ćete od margarina lepše pocrneti u najmanju ruku naivna.

- Preparat sa zaštitnim fakrtorom trebalo bi odrediti na osnovu tipa kože, kao i po tome da li je koža zdrava ili ne. Najbolje je da tako nešto izaberete uz konsultaciju sa dermatologom. Sve drugo čime se mažete je bez ikakvog efekta - poručuje doktorka.

Dermatolog takođe kaže da margarin može delimično da prija izrazito suvoj koži.

margarin moze delimicno da prija izrazito suvoj kozi
Shutterstock 

- Sa margarinom nema hidratacije kože, nema zaštite od sunca, ima nešto masti koja može da prija samo izrazito suvoj koži. Margarin može da bude koristan za jednog od 100 ljudi, a mnogi koji se njime mackaju, a ne znaju koji tip kože imaju, rizikuju da dobiju i akne - navodi dermatolog.

Ona savetuje da ljudi na svoju ruku ne koriste alternativne kreme i ulja, za koje nađu da su dobri na internetu, jer bi to moglo da dovede do ozbiljnih oštećenja kože.