KAKO IZLEČITI HIPERPIGMENTACIJU KOŽE? Izdvojili smo NAJBOLJE KREME i 5 prirodnih načina za ovaj problem

Fleke na licu ili hiperpigmentacija su čest problem savremenog sveta usled povećanog UV zračenja i načina života.

Wanted!, Freepik 

Sredina u kojoj se sve brzo menja, gde su izraženi stresogeni faktori, sa visokim stepenom zagađenja, diktira visoku i efikasnu dnevnu zaštitu kože.
Efikasna dnevna zaštita, jača kožu i omogućava joj da se brže adaptira na promene spoljašnje sredine. Kako bi se zaštitili od fleka i otklonili ih važna je dnevna zaštita u vidu kreme koja sadrži laktokin. Prednost preparata sa laktokinom je da se mogu koristiti tokom celog dana i nakon izlaganja suncu.

Pojava tamnih fleka na koži naziva se hiperpigmentacija a uzroci za njihovo nastajanje su brojni. Fleke, crvenila i iritacije kože su posledica učestalog i dugotrajnog izlaganje UV zračenju, hormonskih promena usled trudnoće, uzimanja kontraceptivnih pilula, menopauze. Uzrok takođe može biti nanošenje neodgovarajuće kozmetike i parfema.

devojka čisti lice
Shutterstock 

Najčešći oblici hiperpigmenacija su: staračke pege, sunčane pege i melasma.

 1. Staračke pege su estetska anomalija koja se javlja kod svetlih tipova kože. Pojava staračkih pega je prirodna manifestacija starenja organizma, ali i posljedica ponavljanog i dugotrajnog izlaganja suncu tokom celog života.
 2. Sunčane pege ili efelide takođe spadaju u estetske anomalije. Najčešće se javljaju kod osoba svetle ili crvene kose i blede puti. Nalazimo ih na nosu, obrazima i čelu te ređe po dekolteu, ramenima i nadlakticama, a javljaju se već u ranoj dečijoj dobi. Efelide se nasleđuju. Obično su leti izraženije zbog uticaja UV zračenja, dok su zimi bleđe ili čak nevidljive.
 3. Melasma je najčešća promena pigmenatacije vezana uz trudnoću i istovremenu izloženost suncu bez zaštite od UV zraka. Osim uz trudnoću melasma se može javiti i kod uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih drugih lekova.
lice
Shutterstock 

Otklanjanje fleka

Savršena terapija u tretmanu hiperpigmentacija ne postoji. Uobičajeno se kreme koriste duži vremenski period, kako bi se postigli odgovarajući rezultati. Ukoliko se hiperpigmentacija nalazi samo u površinskom sloju kože lakše je lečenje i brži odgovor pacijenata. Ako pigmentacija zahvata dublje slojeve kože, lečenje će najverovatnije trajati duže i biće potrebno nekoliko alternativnih oblika lečenja.

U terapiji hiperpigmentacije koriste se preparati za izbeljivanje s različitim aktivnim supstancama (retinoična kiselina, azelaična kiselina, kojična kiselina, hidrohinon i arbutin, te C vitamin). U dermatološkim ordinacijama u terapijske svrhe mogu se primenjivati hemijski pilinzi, krioterapija, mikrodermoabrazija kože, te terapija laserom. Uz sve navedene tretmane vrlo je važna jaka zaštita od sunca, a osobe koje su sklone hiperpigmentacijama moraju koristiti fotozaštitu tokom cele godine.

5 prirodnih načina kako sprečiti hiperpigmentaciju

Ograničite izloženost suncu

Leti nosite odeću koja će zaštititi najizloženije delove tela: šešir je obavezan, a preporučuju se i lagane košulje dugih rukava
Izložene delove kože štitite SPF faktorom tokom cele godine

Konzumirajte hranu bogatu anti-oksidansima, vitaminima C i E, te omega 3 masnim kiselinama

 1. Bobičasto voće
 2. Zeleno lisnato povrće
 3. Divlji losos
 4. Šipak, jagode, borovnice i trešnje
 5. Paprike
 6. Šargarepa i slatki krompir
 7. Žumance
 8. Zeleni čaj
 9. Kokosovo ulje, maslinovo ulje, avokado, bademi

Koristite dodatke prehrani (prema preporuci lekara) koji će poboljšati izgled i zdravlje vaše kože

Anti-oksidansi, uključujući vitamin A, C i E
Vitamini B3 i B5
Omega 3 masne kiseline
Cink

Koristite prirodnu kozmetiku bogatu biljnim aktivnim sastojcima, bez štetnih sintetičkih sastojaka

Redovno vežbajte – važno za detoksikaciju i cirkulaciju te jačanje imunog sistema

Istražili smo malo i pronašli najbolje kreme za regulisanje ovog problema koje možete pogledati u foto galeriji. 

screenshoot/apotekalaurus.rs, screenshoot/eucerin.rs Kreme za hiperpigmentaciju

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši