Kada vidimo poznate ličnosti koje izgledaju sjajno, prva rekacija većine nas je (budimo iskreni) - blago njima, imaju novac da kupe negu kakvu žele.

Ali, šta ako kupovno nije uvek i najbolje?

Bjuti mogul Huda Katan, vlasnica čuvene kozmetičke kompanije Huda Beauty, neko je ko zaista sebi može da priušti najskuplje i najbolje preparate na svetu. Ali pored svih tih kremica i mazalica "sa ptičijem mlekom" što kažu, i dan-danas obožava tri diy varijante, koje su izlistane čak i u njenim highlightsima na Instagram profilu. 

Međutim, kako se godinama sve više vode polemike da li su neke "uradi sam" varijante zaista delotvorne, ali i da li zapravo mogu potencijalno da oštete kožu, sve više specijalista javlja se na ovu temu na društvenim mrežama, a jedan od njih je i TikTok i Youtube zvezda Hajram, specijalista za negu kože

On je i prokomentarisao predloge čuvene Hude Katan, i pozitivno klimnuo glavom na diy maske koje obožava. Mladog Hajrama samo na Tiktoku prati skoro 7 miliona ljudi, a na Youtubu skoro 6, a njegove kritike na konto rutina nege brojnih slavnih ličnosti dižu veliku prašinu na svim mrežama. 

Veliki je protivnik "domaćih" varijanti, ali je, po njegovom mišljenju, ovog puta Huda je podelila pun pogodak, iako i dalje savetuje da se koristi kupovno, zbog prečišćenih koncentrata, a samim tim i boljeg učinka.

Pogledajte video i sami:

1. Maska sa anasom, ovsenim pahuljicama i medom

Ananas treba samleti u blenderu, potom dodajte ovsene pahuljice i kašičicu meda. Sve treba promešati dok se ne formira gusta pasta. Naneti na čisto lice i ostaviti 2 do 3 minuta, a potom isprati toplom vodom.

huda recept za masku za lice
printscreen/instagram 

Kako Hajram kaže, svi ovi sastojci su zapravo u redu za kožu, a sam ananas se može koristiti kao blagi piling, ali i može posvetleti kožu. Dodaje da, za razliku od citrusa, daleko je manje iritantan za kožu. Ovsene pahuljice su dobre jer smiruju upale, dok je med odličan za vraćanje hidratacije koži.

2. Papaja i med

Papaja se samelje i doda kašičica meda, a potom dobro promeša. Obzirom da je maska u tečnom stanju, najbolje je umočiti ili tufere ili pamučnu gazu ili tkaninu i postaviti na lice. Tako treba da stoji barem 10 minuta. Ispira se hladnom vodom.

huda maska za lice
printscreen/instagram 

Kod ove maske, Hajram kaže da ima sličan efekat kao ananas, ali napominje da mnogi proizvodi sadrže ekstrakt po nazivu papein, koji može biti veoma iritantan za kožu. Kako kaže, dobra stvar je što ga u sirovoj papaji ima u manjoj količini, te su, shodno tome, manje šanse da dođe do veće reakcije.

3. Maslinovo ulje i žuti šećer za piling usana

Još jedan od starih recepata, gde se u malo šećera (kašičica) dodaje pola kašičice vode ili malo meda, a potom smesa nanosi na usta i nežno trlja. Ovakav piling ukloniće sve mrtve ćelije i ostaviti usne negovanim i lepim. Pre početka samo istrljajte usne bilo kojim jestivim uljem.

Hajram je upravo na ovom primeru ukazao na jedan od najvećih problema kod lip skrabova, a to je jer su puni dodataka i mirisa, koji mogu iritirati kožu. Zato su domaće varijante, u ovom slučaju, daleko bolji izbor.

Kako Hajram ističe, Hudina koža je u daleko boljem stanju sada nego pre godinu dana, kada je imala crvenilo i bubuljice na koži, te ističe da je najbitnije da u životu nađete ono što vam odgovara. Ne može svijma da odgovara sve, ali sa domaćim maskama svakako treba biti oprezan.