Ukoliko želite lepo i negovano lice, svaki kozmetičar i stručnjak će vam reći isto - sve kreće od nege.

Ipak, svi mi nekad određene stvari malo "ubrzamo" ili preskačemo. Bilo da posegnemo za maramicama za skidanje šminke, ne isperemo micelarnu vodu, desi nam se da prespavamo sa šminkom ili nešto potpuno drugo, sve se to odražava naš ten, pogotovo ako inače imate kombinovanu ili masnu kožu.

Sofija Grijak, jedna od naših najboljih šminkerki, otkrila je svoju rutinu nege, pokazala koje preparate koristi i kako kaže, ključ lepog tena je u duplom čišćenju, pogotovo ako spadate u one koji se više šminkaju.

Pogledajte video:

1. korak: Skidanje šminke

Sofija koristi duplu metodu, i kako kaže, na maramice kao jedino sredstvo za uklanjanje šminke trebalo bi zaboraviti. Ona najpre skida uljanim skidačem prvi sloj šminke, a oni su sjajan izbor za razlaganje maskare i ajlajnera. Mokrim tuferima skida otopljenu šminku.

2. korak: Umivanje

Ovo je i drugi korak čišćenja. Koristi nežnije umivalice, poput pena za čišćenje koje su za njen tip kože, a neretko ih kombinuje sa nekim od masažera koji joj pomažu da svu nečistoću izvuče iz pora. 

Kako Sofija kaže, maramice i micelarne u njenom slučaju nisu radili dobar posao jer bi uvek ostajali ostaci šminke, te se duplo čišćenje pokazalo kao bolja varijanta.

Nekoliko puta nedeljno radi i piling, ali trudi se da sa tim ne preteruje.

3. korak: Toner

Da bi vratila vlažnost koži, nakon čišćenja obavezno koristi toner.

4. korak: Krema oko očiju

Sofija kaže da je primetila da su joj ujutru kapci daleko manje naduveni ujutru od kako koristi ovakav tip proizvoda.

sofija grijak
printscreen/youtube 

5. korak: Hidrantna krema

Influenserka savetuje da leti koristimo laganije kreme kada se koža više znoji, a samim tim i masti. Bitno je i odabarati kremu koja je, na prvom mestu, baš za vaš tip kože, i koristiti odgovarajuću količinu, odnosno, ne preterivati sa nanosom.

6. korak: Tretman za bubuljice

Ukoliko imate problem sa bubuljicama, sada kada ste lice očistili i hidrirali vreme je za tretman. Ona konkretno koristi čuveni Mario Badescu losion za isušivanje bubuljica. Kako kaže, za njega je bitno da se ne mućka kao što to mnogi rade, već da nežno štapićem za uši nanesete malu količinu na upalni proces.

7. korak: Nega usana

Poslednja stvar koju uradi na kraju rutine je nega usana. Dakle, balzam ili nešto slično, pogotovo ako često koristite mat karmine i slično.
Takođe, Sofija napominje da je krema sa zaštitnim faktorom neizostavna u dnevnoj rutini, a da lice neretko osveži u toku dana nekom od mistova koji umiruju lice, pogotovo sad kada mnogo češće nosimo maske.

Na samom kraju dodaje da je zadovoljna svojom kožom sada, ali i da od kako se prema koži odnosi na pravi način daleko manje ima problema sa izraženom teksturom, ali i pojavom upalnih procesa.