Mejkap-mogul Huda Katan morala je mnogo lekcija da savlada dok je krčila put kroz industriju lepote.

Kako je i sama rekla gubitak posla najbolja je stvar koja joj se dogodila. Kada je u Dubaiju proglašena za tehnološki višak u sferi finansija, odlučila je da se okrene svojoj ljubavi – šminkanju. Danas, deset godina kasnije, Huda Katan je multimilionerka, influenserka i vlasnica kozmetičke kompanije „Huda Beauty“ vredne milijardu dolara.

Najbolje od svega je što uspešnu kompaniju gradi zajedno sa porodicom, sestrama i suosnivačicama Monom i Ajlom, kao i suprugom Kristoferom Gonkalom, sa kojim ima ćerku Nur.

U intervjuu za HELLO! pričala je o svom iskustvu u industriji lepote, izazovima sa kojima je morala da se suoči i omiljenim preparatima.

Kada ste počeli da se zanimate za ovu oblast?

‒ Za lepotu i šminkanje zainteresovala sam se još u najranijem uzrastu. Kao dete bila sam ubeđena da nisam lepa, čak ni slatka. Imala sam malje na neželjenim mestima po licu, tako da sam prvo razmišljala kako da se rešim nausnica. Onda su na red došle obrve. Zaključavala sam vrata svoje sobe i čupkala ih. Nisam želela da majka sazna jer nam sigurno ne bi dozvolila da radimo takve stvari.

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili tokom karijere?

‒ Iza sebe sam ostavila mnoge teške trenutke, naročito na početku priče. Najbolji savet dobila sam od majke, koja, inače, nema nikakvog iskustva u vođenju kompanije. Rekla mi je da budem strpljiva. Jer, kada se stvari ne odvijaju brzinom kojoj smo se nadali, često postajemo frustrirani.

Da li kao žena u sferi biznisa, dakle u muškom svetu, osećate da imate dodatne izazove?

‒ Svakodnevno. Žene se i dalje suočavaju sa predrasudama. To što volimo da se šminkamo i da se lepo oblačimo ne znači da nas ne treba shvatati ozbiljno; to ne znači da nam kroz glavu duva promaja, da ne umemo da baratamo rečima ili da nismo sposobne da donosimo pametne poslovne odluke. Stvarnost je ipak drugačija. Postoji toliko izuzetnih žena koje rade izuzetne stvari, a ne uklapaju se u kalup. Uzmimo za primer Bijonse, Opru Vinfri, Evu Longoriju, Viktoriju Bekam...

Posvećuje li industrija lepote dovoljno pažnje različitostima?

‒ Ne, nikako. Na tome mora još da se radi. Naša „Glitter“ kampanja predstavila je i ljude sa izvesnim nesavršenostima kao što su ožiljci, imali smo i jednu fantastičnu ženu kojoj je amputirana noga, ja sam pokazala strije... Sve to svet treba da razume i vidi. Sjajno je biti poseban i slaviti svoj karakter.

Da li imate sopstvenu rutinu u održavanju lepote?

‒ Ja sam zaluđenik, moram da priznam. Ako nanesem neku neadekvatnu hidratantnu kremu ili zaboravim da očistim lice tonikom pre spavanja, sledećeg jutra probudim se sa cističnim aknama. Imam veoma osetljivu kožu i dosta proizvoda ne mogu da koristim.

Jeste li možda zažalili zbog nečeg što ste koristili?

‒ Volim svašta da probam, ali ponekad se ispostavi da je to bila pogrešna odluka. Srećom, zahvaljujući poslu znam kako da sakrijem te greške. Sećam se da sam jednom prilikom, pišući blog, isprobavala „Diorove“ lakove, i otprilike 99 puta ih mazala i skidala. Potpuno sam uništila nokte. Suvi su, kao i moja koža i kosa, pa moram da pazim kakvim ih tretmanima izlažem.

Imate li omiljene proizvode za negu lepote?

‒ Iz „Huda Beauty“ kolekcije to je svakako podloga za puder „#FauxFilter“, a volim i naš sveobuhvatni hajlajter „Nymph“. Zajedno ih koristim. Dopada mi se „Institut Esthederm EVE Serum“. Počela sam da koristim dnevne maske i već primećujem razliku. Što se parfema tiče, volim sladunjave i gurmanske mirise. Omiljeni mi je „Kayali Vanilla“.

Kako se opuštate?

‒ Kada sam na odmoru. Odmor je izuzetno važan i to stalno predočavam svim članovima našeg tima. Jednom mesečno organizujemo „dan ljubavi prema sebi“, zaključamo kancelarije i odemo na produženi vikend. Neki idu u duge šetnje, provode kvalitetno vreme sa decom, pročitaju knjigu ili jednostavno ne rade ništa.

Koji savet biste dali mlađoj sebi?

‒ Kao mlada bila sam veoma kreativna i okrenuta umetnosti, ali kasnije sam postala prilično nesigurna. Sumnjala sam u sebe i svoje sposobnosti. Mnogo je vremena prošlo dok nisam osetila sigurnost. Mislim da bih mlađoj Hudi sada rekla: „Koga briga šta ljudi misle o tebi? To ne definiše ni nas, ni našu sudbinu.“