Kada je nega kože lica u pitanju, gotovo na svakoj kozmetičkoj polici možemo primetiti sličnu postavu; dobra umivalica, nekoliko seruma za korekciju ili dodatnu hidrataciju, hranjiva krema za negu kože.

Ali, koliko god mislili da je ova rutina sjajno razrađena, celoj priči ipak nešto nedostaje, a to je tonik koji definitivno spada među must have proizvode za negu lica.

Tonici su itekako važan korak u nezi za postizanje blistavog tena.
Shutterstock 

Iako ga možda ne možemo pronaći na baš svakoj kozmetičkoj polici, tonici su itekako važan korak u nezi kože lica. Reč je o proizvodu koji predstavlja prvi korak u nezi kože nakon čišćenja, a koristi se pre nanošenja seruma i kreme.

Njegova uloga je vraćanje pH kože u ravnotežu, budući da neretko sredstva za čišćenje lica povećavaju pH vrednost, ali to nije jedino zbog čega volimo ovaj proizvod.

Tonik uklanja sve ono što na koži ostaje nakon umivanja, kao što su vodeni kamenac, mrtve ćelije kože, višak sebuma, kao i ostatke šminke.

Tonik za lice ima moć da posepši dejstvo seruma i kreme i svih narednih proizvoda koji se nanose nakon njega.
Shutterstock 

Takođe ako imate utisak da vaši serumi, kreme i emulzije ne pokazuju svoj pun potencijal, njihovo dejstvo možete dodatno pospešiti koristeći tonik, koji čini kožu vlažnijom, a što omogućava bolju apsorpciju proizvoda koje kao sledeći korak koristite.

Kao i kod svakog proizvoda, tako i kod tonika, važno je odabrati onaj koji će odgovarati vašem tipu kože, pa ako imate normalnu do suvu kožu, najbolje je izabrati onaj tonik koji će je hidrirati, kao i umiriti. Mešovitoj i masnoj koži odgovaraće tonik koji temeljno čisti kožu, sužava pore i reguliše višak sebuma, stoga ne postoji više razlog da ovaj korak u nezi preskočite!