Suvi vrhovi, masna kosa i kosa bez volumena su uobičajene tačke koje automatski spuštaju samopouzdanje mnogih žena.

Iako se ovakvo stanje kose i temena može pripisati upotrebi agresivnih proizvoda za kosu, genetici i ponekad vremenskim uslovima, postoji jedna mala stvar koju verovatno radite pogrešno pri kućnoj nezi – a to je pranje kose.

Pitate se šta može poći po zlu sa pranjem kose?

Ako u svojoj rutini koristite proizvode za stilizovanje kao što su pena, lak za kosu ili gel, ili ako koristite maske, ulja,serume za rast kose, zapamtite da svi ostavljaju trag.

Volumen u kosi postiže se uz pomoć šampona sa dodatkom morske soli.
Shutterstock 

Ovo posebno važi za proizvode za stilizovanje, koji često sadrže silikone (nemaju hranljivo dejstvo, već stvaraju izgled zaglađene kose i olakšavaju češljanje), samo otežavaju kosu i na duži rok donose više štete nego koristi. To mogu biti razne maske, balzami ili ulja, a stručnjaci u ovom trenutku savetuju da uvek dobro isperete proizvode sa kose.

Šta se može dogoditi?

Umesto da korisni sastojci prodiru u kosu i neguju kožu glave, oni se samo nakupljaju na kosi tako da svako novo korišćenje ostavlja tragove, a dobri sastojci ostaju samo na površini i otežavaju kosu. Računica je jasna, zapravo trošite proizvode i ne činite ništa dobro za svoju kosu, a često i njih okrivljujete za loše rezultate.

Duplo pranje i dubinsko pranje kose su ključni koraci za volumen u korenu.
Freepik/gpointstudio 

Kao što je našoj koži potrebno dobro, temeljno čišćenje, tako i naša kosa zaslužuje konkretnije i dublje pranje. To možete postići dvostrukim šamponiranjem kose – verovatno ste primetili da se to, bez izuzetka, radi u salonima i da se dosta vremena posvećuje masaži temena, ne samo za rast koji podstiče cirkulaciju, već i za bolje uklanjanje svih nakupljenih proizvodi. Priuštite sebi duplo pranje kose najmanje jednom nedeljno i primetićete da vam je kosa manje teška i lepljiva i sa većim volumenom. Takođe, vrlo brzo ćete primetiti da proizvodi za negu imaju bolji efekat.

I što je najvažnije, ne zaboravite da isperete kosu bar nekoliko minuta, jer je to jedini način da budete sigurni da ste uklonili sve proizvode sa svoje kose.

Za kosu punu volumena u šampon dodajte nekolio grama morske soli.
Instagram 

Bonus savet!

Ponekad jednostavan šampon i dvostruko pranje ne mogu da uklone sve preostale tragove i potrebno je uraditi piling glave. U tu svrhu možete pronaći namenske šampone za dubinsko pranje sa krupnom morskom solju i algama, ali možete dodati i krupnu morsku so svom omiljenom šamponu i pri masiranju se fokusirati samo na gornji deo temena glave.