ŽELIŠ LEPU I SJAJNU KOSU, ALI TI NE POLAZI ZA RUKOM? Verovatno radiš stvari koje bi svi trebali da IZBEGAVAMO

Ako je kosa naš najlepši ukras na glavu, onda je potrebno da joj priuštimo najbolju negu kod kuće. Ipak, naša kosa ne pozdravlja sve navike koje na njoj činimo, zato saznaj koje bi to stvari trebala da izbegavaš pri nezi kose.

Đumbir je savršen za postizanje sjajne i zdave kose.
Shutterstock 

Kažu da je dobar savet zlata vredan, a to posebno dolazi do izražaja ako nam je upućen od strane stručnjaka. Kada govorimo o kosi, tajna njenog dobrog izgleda jeste u tome da se poštuju saveti koji diktiraju šta izbegavati kada je nega u pitanju.

Portal Reader's Digest prikupio je sjajne savete stranih frizera, a njih šest možeš otkriti već u nastavku.

1. Korišćenje šampona za dubinsko pranje kao običnog šampona

Čak i ako imaš stvarno masnu kosu, šampon za dubinsko pranje nije namenjen svakodnevnoj upotrebi. On će uspešno ukloniti masnoće s kose, ali na kraju će to dovesti do neravnoteže temena glave. Kada vlasištu nedostaje ulja, prirodno će proizvesti više, a ako ga neprekidno skidaš uz pomoć ovih šampona možda ćeš na kraju završiti u začaranom krugu s kosom koja se brže masti.

2. Korišćenje sredstava koja se zadržavaju na dlaci kose

Gel za kosu, lak za kosu, pa čak i proizvodi koji definišu talase sadrže sastojke koji na neki način vežu kosu. To je izvrsno za oblikovanje, ali ovi lepljivi sastojci takođe mogu začepiti folikule dlake. Ovo može postati veliki problem ako često nanosiš proizvode za oblikovanje. Takođe, preporučuje se da ne dodaješ novi sloj gela ili laka već da između nanošenja obavezno opereš kosu.

sampon za suvo pranje
Shutterstock 

3. Prečesto pereš kosu

Zapravo nema razloga da kosu pereš svaki dan jer bi ona učestalim pranjem mogla postati slaba, a to bi samo potenciralo njeno opadanje. Teme stvara sebum koji je izvrstan za suvu kosu, zbog toga je pre spavanja četkom važno preraspodeliti korisno ulje po celoj dužini kose. Takođe je važno izbegavati pranje kose pod vrućom vodom i prekomerno četkanje kad je ona mokra kako bi se sprečilo njeno oštećenje.

Kako sakriti sede na prirodan način i bez farbanja.
Shutterstock 

4. Sama sebi šišaš kosu

Budući da nestručno baratanje makazama može uzrokovati više štete nego koristi, frizeri zaziru od toga da se njihovi klijenti šišaju u kućnoj radinosti. Ako se dogodi greška, mala je verovatnoća da ćeš je sama uspeti ispraviti, a to u suštini dovodi do toga da ćeš morati skratiti više kose nego što si to planirala. Naravno, popravak je ipak bolje prepustiti stručnjacima.

5. Držanje kose u peškiru

Svesni smo kako nam je praktično da umotamo kosu u peškir kako bi se brže osušila, ali ovo uobičajeno rešenje zaista bi moglo naškoditi tvojoj kosi. Ako je stvarno želiš osušiti bez oštećenja, nežno je obriši peškirom bez dodatnog trljanja. Takođe, za sušenje može poslužiti i stara pamučna majica.

6. Prečesto češljaš kosu

Ne četkajte kosu ako to nije nužno, pogotovo ako to radite iz korena. Učestalo četkanje kose može oslabiti vlas, stvoriti čvoriće na vrhovima i doprineti nepotrebnom opadanju kose.

precesto cesljanje kose
Wanted, Freepik 

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši