DA LI PRAVILNO PERETE KOSU? Ovo su najčešće greške koje bi frizeri voleli da više ne radimo

Iako je za neke šamponiranje najlakša stvar, ipak može se reći da to nije istina obzirom da postoji mali priručnik kako se ona pravilno pere.

Pravilno pranje kose
Shutterstock 

Možda mislite kako pranje kose nije nešto čemu biste morali pridavati previše pažnje, ali šamponiranje i ispiranje kose zahteva pravilnu i odgovarajuću negu i pažnju.

Mnogi od nas ne mare za korak koji je izuzetno važan ukoliko želimo da naše vlasi u svakom trenutku budu negovane i zdrave, a to je pravilno pranje kose

Ovo su neki od saveta koje je dobro znati kako biste pravilno oprali kosu:

1. Šampon je samo za čišćenje temena, a ne za ostatak kose

Šampon je namenjen isključivo temenu. Dok šamponirate kosu, lagano masirajte vrh glave minut do dva, a potom dobro isperite kosu. Prebrzo mašćenje na temenu može biti i posledica lošeg ispiranja pa na to obratite posebnu pažnju.

samponiranje kose
VALUA VITALY /VALUA VITALY 

Ukoliko je vaša kosa baš jako prljava ili masna, tada nakon što nanesete šampon na vlasište, zapenite ga u rukama pa provucite kroz dužinu kose. Nema potrebe da šamponirate svoju kosu dvaput ili da koristite previše proizvoda.

Preterano šamponiranje uklanja prirodna ulja sa temena što uzrokuje suvo vlasište, perut i iritacije.

2. Šampon treba koristiti u malim količinama

Primena previše šampona može oštetiti kosu. Bez obzira na to koliko je duga vaša kosa, neka optimalna mera je veličina novčića koja je uglavnom savršena za svakoga.

3. Korišćenje šampona varira od osobe do osobe

Većina nas šampon nanosi jednom ili dva puta nedeljno. Međutim, zavisno od teksture kose i prirode temena glave, nekima bi moglo biti potrebno šamponiranje svaki dan, pa je u tom slučaju potrebno korišćenje blagih šampona.

pranje kose
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Neki od nas imaju potrebu da peru kosu svaki dan, što baš i nije preporučljivo jer možemo ući u začarani krug preteranog mašćenja upravo zbog toga što s temena konstantno skidamo zaštitni sloj i oduzimamo mu vlagu.

4. Ne postoji najbolji šampon

Ono što nekom drugom odgovara možda vama neće. Svačija kosa je drugačija. Morate pronaći šampon koji odgovara vašoj kosi prema njenoj prirodi. Neki mogu imati suvo teme, a neki masno, pa će odabir ispravnog šampona učiniti čuda.

5. Vezanje mokre kose peškirom lomi vašu kosu

Vezanje kose peškirom i četkanje mokre kose može uzrokovati oštećenje i lomnjene dlake. Jedan od najboljih načina sušenja kose je korišćenje pamučnog peškira ili pamučne majice; njegova meka tekstura neće naneti nikakvu štetu vašoj kosi.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši