KAKO DA SE KOSA MANJE MASTI? Top 5 saveta uz koje će vam kosa ostati duže čista

Dame sa problematičnim tipom kose vrlo dobro znaju koliko je borba za sjajnu i glatku kosu naporna.

Shuterstock 

Masna kosa ostavlja utisak zapuštenosti i nemara. Ovo može predstavljati veliki problem jer zasigurno želimo da svakoga dana izgledamo uredno i doterano.

Najčešće najjednostavnije rešenje za kojim posežemo je svakodnevno pranje kose. Stručnjaci pak tvrde da je ovo kontraproduktivno, jer na taj način isušujemo kožu glave i time podstičemo lojne žlezde da proizvode još veću količinu sebuma.

1. Izbegavajte stalno dodirivanje kose

Isto važi i za prečesto češljanje, jer sve ove stvari dovode do toga da žlezde proizvode više sebuma, a kako je njegova osnovna uloga da hidrira, pokriva i štiti našu kožu tako je i sasvim logično da će na kraju krenuti da je štiti od vaših prstiju.

devojka se češlja
Wanted, Freepik 

2. Izbegavajte proizvode koji obećavaju više vlage

Deklaracije proizvoda na kojima piše “moisty” treba izbegavati iz prostog razloga što to vašoj kosi nikako nije potrebno. Sve što se bazira na ulju koje tobože hrani i daje volumen nije dobar izbor u vašem slučaju. Kada je stilizovanje kose u pitanju radije se odlučite za neki sprej, nego pene i gelove.

3. Ne odričite se šampona za suvo pranje kose

Oni u vašem slučaju mogu biti pun pogodak. Ne samo što će pokupiti višak masnoće sa vaše kose, već će je istovremeno načiniti bujnijom i mirišljavijom. Korišćenje suvog šampona treba da svedete na minimum jer ono dodatno isušuje kožu glave, ali u bezizlaznim situacijama kada nemate vremena da operete i stilizujete kosu, slobodno se oslonite na ovo brzinsko rešenje.

masaža glave
Freepik 

4. Regenerator nanosite samo na krajeve kose!

Ovo vam je verovatno već poznato, ali nije na odmet ponoviti. Što više regeneratora po celoj dužini kose – to više zalizane i masne kose sutradan. Zato izbegnite ovakve poduhvate u širokom luku, držite se nanošenja regeneratora samo po krajevima, ili radije jednom nedeljno sebi napravite neku domaću bogatu masku koja će oporaviti vašu kosu.

5. Jabukovo sirće kao saveznik u borbi protiv masne kose

Možda ne zvuči primamljivo, ali je delotvorno. Pomešajte par kašika sirćeta sa vodom, a zatim nakon šamponiranja i ispiranja kose ovaj razblaženi miks prelijte preko kose, ovoga puta uključujući i teme glave. Ostavite tako da stoji par minuta a zatim ga isperite kako ne biste zadržali njegov neprijatan miris na glavi.

kosa
Unsplash 

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši