Mešovita koža lica traži posebnu pažnju i sigurni smo da ste se borili, ili se još uvek  svakodnevno borite sa masnom T-zonom kože, ali i suvim delovima koji se perutaju i svrbe.

Postoje i alaramtniji slučajevi kada se suvi delovi lica susreću sa rozaceom, a na masnim delovima kože nastanu crvene i bolne akne.

Mešovitoj koži je potreba pravilna nega kako bi se koža lica umirila i bila čista i nežna.  

Kako negovati mešovitu kožu lica?

Mešovita koža lica može da bude čista, ali je potrebno voditi računa o celokupnom telu. Na ovu činjenicu ne treba gledati sa prezirom, jer vas vaša koža može naterati da jedete pravilno i više trenirate tako da dovedete sebe u savršeno dobru formu.

Dermatolozi ističu da različiti spoljašnji faktori utiču na stanje mešovite kože i pospešuju nastanak bubuljica dok sa druge strane zadaju muke suvoj koži stvarajući iritaciju. To znači da treba izbegavati sunčanje u toku letnjih dana jer će koža biti masnija i izazvaćete sitne, beličaste bubuljice. Tokom zimskih meseci morate paziti svoje lice i koliko toliko sprečiti vetar i hladnoću da naruše balans zaštitnog sloja kože i isuše već suve delove uz kape i šalove od prirodnog materijala, piše mogujatosama.rs.

nega lice
Shutterstock 

Čišćenje lica treba da postane podrazumevana dnevna rutina, za koju vam je potrebno nekoliko minuta. Lagano na tufer nanesite blagu micelarnu vodu ili tonik a zatim temeljno prebrišite svoju kožu. Ono što čišćenje mešovite kože lice razlikuje od drugih tipova kože jeste češće pravljenje plagog pilinga. Možete se poslužiti kupovnim pilingom od aktivnog uglja ili mešati kod kuće šećer sa uljem lavande koje umiruje i jača zaštitnu barijeru lica.

Piling lica može postati vaš mali ritual unutar kupatila, uz masažu kože tako da pospešite cirkulaciju i oslobodite se stresa nakupljenog u predelu čela i slepoočnica.

Zdrava ishrana je od izuzetne važnosti za postizanje balansa koji se ogleda na vašem licu. Masna i začinjena hrana može pospešiti stvaranje sebuma, kako se sporije vari biće otežani različiti procesi u organizmu. Koža će proizvoditi više sebuma i nećete imati dovoljno hranljivih materija za suve delove kože, tako da ne mogu postati jači i otporniji na spoljašnje uticaje.

krema za lice
Freepik 

Kako izabrati kremu za mešovitu kožu lica?

Uputite li se u pustolovinu kupovine kreme za mešovitu kožu lica pročitajte deklaraciju istih. Važno je na deklaraciji pronaći bazu kreme, a ukoliko pročitate da je to vazelin ili glicerin vratite je na policu.

Ne zato što ove supstance nisu dobre, već zato što ostaju na površini kože i ne hidriraju unutrašnjost lica. Daju vam zaglađen izgled pred ogledalom, stvarajući zaštitni film na vašoj koži. Mešovitoj koži ovakva nega ne prija, jer će teška baza krema zapušiti pore i pospešiti lučenje sebuma. Radije potražite kremu na bazi aloe vere, koja dubinski hidrira kožu i hrani je revitalizujućim vitaminom E.

Potpuno prirodna osnova krema na osnovu svih istraživanja dermatologa umiriće mešovitu kožu lica. Pored adekvatne baze potrebni su vam vitamini i druge hranjive materije iz kreme, koje se izvlače direktno iz lekovitog bilja i njihovog ulja.

Neven, smilje i lavanda biljke su koje svojim aktivnim sastojcima umirujuće deluju na suve ali i masne delove vašeg lica. Podstiču stvaranje novih ćelija kože i ubrzavaju zarastanje bubuljica ali i ranica koje su česta pojava na suvim, dehidriranim obrazima. Pritom kreme sa nekom od ovih biljaka divno mirišu.

krema za lice
Shutterstock 

Za devojke koje su prešle u tridesete godine uvek se toplo preporučuje krema sa dodatkom čestica kolagena. Kolagen je protein koji drži našu kožu zategnutom i jakom ali i podstiče rešavanje različitih problema na licu (bubuljice, fleke, ožiljci).

Ne dozvolite da vaša mešovita koža nastrada od različitih struktura pudera, koji mogu narušiti njenu pH vrednost. Birajte BB kreme koje su laganije strukture kada želite da se našminkate i uz malo klasičnog korektora prikrijte podočnjake.

Ovo je posebno važno kada krenete sa pravilnom negom mešovite kože i svakodnevnim nanošenjem kreme. Dopustite koži u periodu od mesec do dva da se odmori od šminke i da upije hranjive materije.