Anti-age proizvoda i tretmana umanjuju pojavu bora i daju koži elastičnost, a da li ste znali da je i hrana veliki saveznik u borbi protiv starenja kože?

Za zdrav i blistav izgled kože, veoma je bitno konzumirate određene namirnice, redovno hidrirate kožu i pijete dovoljnu količinu tečnosti u toku dana.

Dermatolozi dr Mariza Garšik i dr Paul Žarod Frank izdvojili su voće za koje oboje veruju da može da bude od pomoći kada je u pitanju usporavanje procesa starenja kože.

Citrusi

Kao što možda već znate, oni su prepuni C vitamina pa se svima koji žele da odlože pojavu bora savetuje da jedu što više limuna, pomorandži, kumkvata i grejpfruta.

"Poznato je da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena što pomaže poboljšanju ukupnog izgleda finih linija i bora", objasnila je dr Garšik.

citrusi podstiču proizvodnju kolagena
mae-mu-9002s2VnOAY-unsplash.jpg 

Borovnice

Osim toga, dr Frank kaže da su borovnice posebno bogate A i C vitaminima, pa kao takve sprečavaju prerani gubitak kolagena.

"Pored toga imaju i puno antioksidansa koji mogu održati vašu kožu hidriranom i blistavom", stoji u članku koji je nedavno objavljen u "Cleveland Clinic", gde se dodaje da mogu da pomognu i u kontroli nivoa holesterola i šećera u krvi, piše "MSN".

Trešnje

Svima koji žele da imaju lepu kožu preporučuje se ovo voće, jer trešnje posprešuju proizvodnju kolagena. Ovo voće, naime, sadrži antocijanidine koji jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je, takođe, prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.