Iako internet može biti od pomoći u pružanju načina za postizanje tih ciljeva, saveti o ishrani koji se slobodno daju na društvenim mrežama mogu biti obmanjujući, pa čak i štetni.

Ishrana može biti zbunjujuća, emotivna i neodoljiva, ali možete poboljšati svoje zdravlje, sastav tela i odnos sa hranom pomoću pravih informacija. Potražite pomoć nutricioniste pre nego što napravite bilo kakve velike promene u vašoj ishrani, i uvek joj pristupajte sa mesta ljubavi prema sebi. Čitajte dalje za pet uobičajenih „saveta“ nutricioniste za koje bi voleli da sve žene znaju da nisu tačni.

Mit #1: Rezanje kalorija poboljšava izgled tela

Iako je cilj često izgledati bolje i osećati se samopouzdanije, manje jesti obično nije način da se to postigne. Promene u izgledu tela su olakšane povećanjem mišića uz istovremeni gubitak masti, a ne samo uz gubitak masti. Da bismo dobili mišiće, moramo hraniti telo kako bismo podržali njegov mišićni rast. Da biste promenili sastav tela, razmislite o tome kako izgleda vaša trenutna ishrana i restrukturirajte je oko više proteina i manje obrađene hrane - a ne manje kalorija.

Mit broj 2: Dijeta i vežbe su jedinstveni za sve

TikTok je možda odličan za dobijanje recepata i trikove za čišćenje, ali samo zato što influenser hvali određenu dijetu ili fitnes rutinu, to ne znači da će to raditi za vas. Svako od nas ima potpuno različite metaboličke potrebe, stil života i nivoe aktivnosti, tako da ne postoji jedinstveni način ishrane ili vežbanja. Dok neka tela dobro reaguju na dijetu sa visokim sadržajem masti kao što je keto, druga prijavljuju da se osećaju mučno od istog plana. Neki ljudi biraju da pripremaju obroke i marljivo prate svoje makrose, ali to uključuje previše vremena i posla za druge. Većini sportista izdržljivosti je potrebna dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata da bi popunili svoje zalihe glikogena, dok poverlifteri zahtevaju ishranu sa više proteina za opravak mišića. Najzdravije i najefikasnije je nahraniti svoje telo znači imati personalizovan pristup. Radite sa svojim lekarom, nutricionistom ili trenerom kako biste pronašli najbolju fitnes rutinu i ishranu za vaše telo.

Priželjkujete ravan stomak? Onda ova vežba treba da bude vaš prvi izbor!
Shutterstock 

Mit #3: Promene u težini nisu normalne

Naravno, drastične promene težine mogu biti uzrokovane ozbiljnijim razlozima. Pošto naša tela doživljavaju stalne hormonske promene zbog ciklusa, skala će uvek fluktuirati. Između zadržavanja vode u PMS-u, nadimanja i zatvora, naša tela (i njihova težina) će zauvek opadati i povećavati se. Fluktuacije telesne težine nisu odraz promene u izgledu vašeg tela.

Mit #4: Stalno grickanje je zdrava navika

Uvek treba da slušate svoje telo i jedete kada ste gladni, ali ako stalno posežete za grickalicama tokom dana, verovatno nećete jesti dovoljno u vreme obroka. Razmislite o tome na ovaj način: ako idete na put, prvo što uradite pre nego što krenete na put je da napunite rezervoar za benzin kako biste mogli da vozite što je duže moguće bez zaustavljanja. Kada je preostalo samo oko četvrtine rezervoara, vreme je da počnete da razmišljate o ponovnom punjenju.

5 stvari koje nutricionisti žele da svaka žena zna
Lifestock 

Isto je i sa našim obrocima: želimo da napunimo rezervoar kako bismo mogli da idemo otprilike četiri do šest sati (ili dok ponovo ne ogladnimo, a vreme može da varira u zavisnosti od nivoa aktivnosti, gde se nalazimo u našem menstrualnom ciklusu, ili ako smo dan ranije bili u kalorijskom deficitu) bez potrebe da razmišljamo o sipanju goriva.

Mit #5: Dovoljan unos proteina

Retko imam klijenta koji u svojoj ishrani konzumira dovoljno proteina. A pošto su proteini građevinski blok mišića i biohemijski katalizator za proizvodnju hormona, on je od suštinskog značaja za holističko zdravlje čoveka. Znaci da možda ne jedete dovoljno proteina uključuju nedostatak sitosti od obroka, lomljivost kose i noktiju, česte napade bolesti zbog oslabljenog imunološkog sistema, slabost mišića i stres.

Dobijanje proteina iz kombinacije životinjskih i biljnih izvora je imperativ za snažno telo, ali ne morate da budete rob vagi hrane da biste svakog dana postigli svoj cilj proteina. Potrudite se da svaki dan dobijete oko četiri do šest porcija proteina veličine dlana u nemasnom mesu poput piletine ili ćuretine, jaja, ribe, tofu sira, pasulja, sočiva i drugih izvora proteina.

Bonus video

"NAJBOLJE JE JESTI HRANU SA NAŠIH PROSTORA" Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz OVOG RAZLOGA! Kurir teleivizija

Izvor: Wanted A.N.