Početak je maja, a sledećeg meseca počinje leto, što znači da nam se približavaju dani kada ćemo uživati na plaži. Toga se najčešće plaše oni koji imaju višak kilograma. Međutim, postoje namirnice koje imaju vrlo malo kalorija i izuzetno su ukusne.

Lubenica

Pojedete li krišku isečene lubenice, dobićete samo 46 kalorija, a puna je vode koja će vas zasititi. Bogata je antioksidansima, poput vitamina C. Lubenica je odlična opcija nakon vežbanja jer se lako vari zbog malo vlakana, a hidrira i osigurava elektrolit kalijum, koji se gubi znojenjem.

lubenica
Pexels / Karolina Grabowska 

Jabuke

Velika jabuka ima oko 148 kalorija i pet grama vlakana, koji usporavaju brzinu kojom hrana napušta želudac, što vas duže drži sitima. Treba ih dobro sažvakati, što traje, pa mozak sporije shvata da ste siti. Ova voćka sadrži polifenole, koji sprečavaju skupljanje masnoće na stomaku.

Kokice

Kada vas uhvati želja za grickalicama, kokice su idealan izbor. Imaju samo 31 kaloriju po šolji, jedan gram proteina i gram vlakana. Izbegavajte one kupovne s karamelom, maslacem ili sirom, kao i one napravljene s mnogo ulja jer su visokokalorične, piše Ordinacija hr, a prenosi Kurir Stil.

Maline

Šolja malina dodaće vam samo 78 kalorija, što ih čini idealnim međuobrokom ili dodatkom grčkom jogurtu ili ovsenoj kaši. U toj porciji dobijate 10 g vlakana i dva grama proteina, osiguravate dovoljne količine vitamina C, mangana i vitamina K. Bogata količina vlakana će zadovoljiti glad i održati zdravu mikrofloru u crevima.

Maline
pexels/ jane doan 

Paradajz

Jedan paradajz ima 22 kalorije, gram proteina i skoro dva grama vlakana. Ima malo ili nimalo masti i pun je kalijuma, vitamina K, vitamina C i folata, a sastoji se od 95 odsto vode.

Ovas

Jedna šolja ovsene kaše ima oko 134 kalorije, pet grama proteina i pet grama vlakana, a odličan je izvor cinka, magnezijuma, fosfora i tijamina. Kuvani ovas podstiče osećaj sitosti, a dodavanjem voća pretvara se u idealan obrok.

Bundeva

Jedna šolja bundeve osigurava 200 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom A, a obiluje i dovoljnim količinama vitamina K, bakra, vitamina E, gvožđa, magnezijuma, vitamina B i vitamina C.

Leblebija

Uvođenje mahunarki u ishranu pomaže u izbegavanju gojaznosti. Jedna šoljica leblebije ima 210 kalorija, 11 g proteina i 10 g vlakana. Bogat je proteinima, vitaminima B, gvožđem, fosforom i nezasićenim mastima. Birajte onaj neslani u konzervi ili ga, ako je slan, isperite vodom.

ovsene pahuljine
Pexels/ Vie studio 

Grejpfrut

U ovoj voćki ima 74 kalorije i tri grama vlakana. Samo jedan komad pokriva pola dnevnih potreba za vitaminom C. Konzumacija samo pola svežeg grejpa pre obroka povezana je sa primetnim gubitkom težine.

Brokoli

Povrće bez skroba treba da bude prvi izbor kad želite da napunite želudac s malo kalorija. Pun je hranljivih materija, vlakana i vode. Jedna šoljica sadrži devet kalorija - 100 g brokolija sadrži 22 kalorije, tri grama proteina i tri grama vlakana.

Spanać

Pola kilograma spanaća ima 78 kalorija, 10 g proteina i oko osam grama vlakana. Konzumacija hrane bogate vlaknima pomaže u sagorevanju više kalorija samo kroz probavu.

Spanać i kelj mogu pomoći za brži rast kose.
Unsplash/Louis Hansel 

Tikvice

Jedna velika tikvica ima samo četiri kalorije. Iako ne nudi mnogo proteina ili vlakana, prepuna je korisnih hranljivih materija poput fosfora i kalijuma.

Celer

Šolja celera ima samo 14 kalorija i dva grama vlakana. Osim toga, većinom ga čini voda, koja pomaže da se brzo zasitite.