Zvanično je prošlo 9 dana u 2024. godini! Nakon dočeka, ludih žurki i stalnih proslava prazničnih dana, sada je vreme da se otreznimo i postavimo nove ciljeve i želje za narednih 366 dana. Od čitanja više do smanjenja broja dostave hrane - ciljevi mogu biti različiti, ali svakako treba da uključite sledeća tri na svoju listu novogodišnjih odluka. Oni su vredni, korisni i dugoročno menjaju život na bolje.

Biti finansijski odgovorniji

Za mnoge je štednja jedan od najtežih zadataka u životu – ali je izuzetno važno da svi radimo na finansijskoj odgovornosti kao pojedinci. Lako nam je da se uhvatimo u vrtlog konzumerizma i hedonizma, pa se počastimo na svakom koraku, ali objektivno je mnogo pametnije stati na loptu i postaviti finansijske ciljeve, očekivanja i limite potrošnje – nedeljne, mesečne i godišnje – početkom godine.

Na primer, ako znate da planirate da investirate u veći trošak, planirajte taj trošak u svom mesečnom ili godišnjem budžetu. Postavite granice dnevne potrošnje i odredite koliko možete mesečno da trošite na zabavu, treninge, izlaske i slično – i na to neka ode najviše 30 odsto budžeta, dok će ostalih 70 odsto otići na tekuće troškove, krediti i investicije. Dobro je ostaviti malo prostora za neplanirane troškove – koji su uvek tu.

Biti finansijski odgovorniji
Pexels/ oleksandr p 

Najbolje je sve staviti na papir i pratiti na šta trošite nedeljno – moći ćete lakše da regulišete nepotrebne troškove koji vam možda prazne džepove, a da toga niste ni svesni.

Krećite se više i obratite pažnju na hidrataciju

Ok, postati zdravija, fit osoba je verovatno na svakoj novogodišnjoj listi odluka, uključujući i ovu. Međutim, ne treba postavljati nerealne ciljeve i težiti potpunoj transformaciji tela u narednih nekoliko meseci. Mnogo je bolja opcija da sebi postavite realna očekivanja – pa recimo pokušajte da popijete litar vode više dnevno ili da hodate najmanje pola sata dnevno. Održivi ciljevi su ključ dugoročnog uspeha, a ne iznenadna odluka da vežbate 5 puta nedeljno. Ono što je neosporna činjenica jeste da ćete se uz više kretanja i vode osećati bolje, zdravije i vitalnije – a to će odlično uticati na vašu psihu, pa ćete poboljšati kvalitet života uopšte.

trening
Shutterstock 

Naučite da otpustite

Ovaj poslednji zadatak nije nimalo lak, ali je cilj kome svako od nas treba da teži – jer je to najlakši način da živimo mirnijim, manje stresnim životom. Možemo se svesno opustiti na razne načine – pisanjem dnevnika, svakodnevnim šetnjama, druženjem sa najmilijima ili odlaskom na masaže, ali mnogo važnije od samog opuštanja jeste aktivno i sistematski naučiti da otpuštate stvari iz svog života.

Da bismo postali svesni šta nam izaziva stres ili nelagodu, koji ljudi nam crpe energiju ili koje nas situacije ne čine srećnim – najbolje je da „lociramo” ko su i šta su ti „vampiri” naše energije i svesno ih pustimo da odu iz naše život - iako u početku može biti težak, dugoročno je izuzetno koristan.

Bonus video

Najvažnije pitanje kod psotavljanja ciljeva TikTok/kraljicasadržaja

Izvor: Jolie.hr/ Wanted A.N.