Koliko god da je primamljivo sedeti na kauču posle dobrog obroka, trebalo bi da uradimo upravo suprotno – ustati i prošetati.

Hodanje je samo po sebi solidan oblik vežbanja, ali hodanje posle jela je još korisnije za organizam jer ubrzava metabolizam, poboljšava varenje i smanjuje osećaj stresa. Pored toga, značajno smanjuje glikemijski indeks, poboljšava san i ubrzava cirkulaciju.

Šetnja nakon jela takođe će doprineti dostizanju cifre od 10.000 koraka, koliko se preporučuje da se napravi dnevno. Ne morate to doživljavati kao pravu vežbu, već kao rekreaciju tako što ćete napraviti oko sto koraka u minuti, ili hodati brzinom između četiri i šest kilometara na sat. Kako se brzina hodanja povećava, cirkulacija se pomera sa digestivnog sistema na aktivne mišiće da bi dobila potrebnu energiju.

Pre nego što obujete patike i počnete da hodate, saznajte koje su sve prednosti hodanja posle jela.

1. Poboljšava varenje

Nakon jela, proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljeni hidrati i drugi hranljivi sastojci počinju da se razlažu u telu i transportuju tamo gde su potrebni. Ovaj proces se može dodatno poboljšati hodanjem nakon jela, jer hodanje igra važnu ulogu u smanjenju vremena pražnjenja želuca smanjenjem vremena kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržim varenjem i manjem nadimanu nakon jela. Ovo je posebno korisno ako imate tendenciju da postanete pospani i letargični nakon jela.

2. Poboljšava nivo šećera u krvi

Nakon jela, hrana se mora razložiti u oblike energije koje telo treba da iskoristi. Istraživanja su pokazala da samo deset minuta hodanja nakon večere može poboljšati nivo glukoze u krvi u poređenju sa drugim periodima tokom dana. Ovo posledično smanjuje rizik od razvoja stanja kao što su dijabetes tipa II ili bolesti srca. Hodanje takođe pomaže u smanjenju oscilacija glukoze, odnosno fenomena kada osetite nalet šećera tokom obroka, a zatim se srušite od umora nakon jela.

hodanje
Shutterstock 

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati smirujući efekat na telo, što može poboljšati raspoloženje, fokus i koncentraciju. Lakše ili brže hodanje nakon svakog obroka je odličan način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vežbanja, što je energija koja se koristi za sve što radimo, ne uključujući spavanje, jelo i vežbanje. Pored toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji promoviše dobar san, pomaže u regulisanju apetita, poboljšava učenje i pamćenje i povećava pozitivna osećanja.

Pročitajte još: KAKO DA DOĐETE DO 10K KORAKA NA LAKŠI NAČIN: Smršajte bez previše truda uz trikove koji brzo sagorevaju višak kg

4. Smanjuje bol u mišićima

Ako imate bolove u mišićima zbog vežbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može ublažiti bol. Pokret deluje kao lubrikant na mišiće i vezivna tkiva jer šalje hranljive materije ćelijama, a istovremeno izbacuje otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

5. Ubrzava cirkulaciju

Šetnja nakon jela stimuliše protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući kretanju rezultiraće zdravijim cirkulatornim sistemom koji će transportovati hranljive materije potrebne kostima, mišićima i organima za efikasniji rad.

šetnja poboljšava san
Shutterstock 

6. Poboljšava san

Možda ćete biti u iskušenju da se sklupčate i zaspite nakon obroka, ali kratka šetnja će vam zapravo pomoći da bolje spavate. Šetnja nakon jela će vam pomoći da brže zaspite i da imate dublji san jer je serotonin zapravo preteća melatonina, hormona spavanja. Šetnja pre spavanja je definitivno korisna za bolji san na duge staze.

Bonus video

Hot girl walk TikTok/meeksbruh

Izvor: Zadovoljna.hr/ Wanted A.N.