Ma koliko bi bilo lepo da postoji magični štapić koji bi nas jednim zamahom rešio svih problema sa viškom kilograma, istina je da je za mršavljenje ključna uravnotežena ishrana, sa akcentom na kalorijski deficit i fizička aktivnost.

To naravno ne znači da treba da se izladnjujete i da provodite sate i sate u teretani da biste imali liniju iz snova, pogotovo ako pre toga niste neko ko je trenirao.

Promene u izgledu možete dobiti i najobičnijom šetnjom, a neki prosečan broj koraka koji je potreban da bi došlo do pokretanja metabolizma je, prema rečima stručnjaka, je od 8.000 do oko 10.000. Naravno, ovaj broj može da varira od osobe do osobe. 

Šetnja je dobra za organizam.
Unsplash/ Arek Adeoye 

No, šetnja je izuzetno dobra za vaš organizam - pored benefita za mišiće i zdravlje tela, dobar je način i da se rešite stresa i "provetrite" glavu, naročito nakon posla i drugih obaveza. 

Nažalost, u ovo užurbano vreme nemaju svi vremena, pa čak ni finansijskih sredstava da bi uplatili teretanu i "šetali" na traci tokom zime, naročito sada kada kiša češće pada. 

Pa kako onda dobiti tih "famoznih" 10.000 koraka?  

Stručnjaci imaju predloge kako da brže ostvarite progres, ubrzate metabolizam i postignete tih "optimalnih" 10k koraka.

Postoje lakši načini da postignete 10k koraka.
Shutterstock 

"Džogirajte" dok obavljate obaveze - to može biti i šetnja po kupatilu dok perete zube ili mini "krugovi" po dnevnoj sobi dok čekate, na primer, da vam provri voda za čaj ili kafu.

Siđite stanicu ranije kada se vraćate sa posla. Na taj način, malo ćete protegnuti noge, bez da se previše umorite.

Idite u šetnju dok pričate telefonom, pogotovo ako imate običaj da vodite duže razgovore sa prijateljima ili pak partnerom. Iznenadiće vas koliko ćete zapravo preći, a da toga niste ni svesni.

Slušajte muziku ili podkast dok šetate. Na taj način će vam vreme brže proći i neće vam biti potrebno društvo da izađete iz kuće.

Nabavite ljubimca - na taj način ćete morati da ga šetate, hteli to ili ne.

Nabavite ljubimca da bi više šetali.
Unsplash/Helena Lopes 

Idite stepenicama umesto liftom. Naravno, nemojte žuriti. Pravite pauze, zastanite, pa nastavite.

Izađite napolje na pauzi za ručak. Dovoljno je nekad da obiđete samo kruz oko zgrade ili da prošetate do prodavnice, čak i ako vam ništa ne treba.

Prošetajte u toku radnog dana - makar do toaleta. 

Trake za hodanje umesto stolice - ovaj trend je u Srbiji još uvek nov, ali postaje sve popularniji i popularniji čemu u prilog govori i to da je ovakav tip sprava za vežbanje moguće nabaviti i kod nas, i to ne za previše novca.

Pročitajte još: 9 PREDLOGA ZA DORUČAK KADA ŽELITE DA SMRŠATE: Imaju malo kalorija, a toliko su ukusni da ćete zaboraviti na pekaru

Parkirajte dalje od zgrade. Na ovaj način ćete sebe "primorati" da prošetate.

Idite kući sa posla dužim putem - peške.

Igrajte se s decom. Iznenadiće vas koliko ćete koraka preći, a da toga niste ni bili svesni.

Šetajte dok traju reklame tokom vaše omiljene serije ili filma.

Istražujte nova mesta u kraju, do kojih ćete prošetati ili idite u kupovinu da sebe "nagradite" ali je jedini uslov da to bude peške. 

Prošetajte sa drugaricom ili partnerom - neka to bude nešto vaše par puta nedeljno.

Prošetajte sa voljenom osobom.
Pexels/Mustafa Kalkan 

Za dodatni gubitak kilograma

Ukoliko često šetate, a želite da ubrzate proces mršavljenja, to možete učiniti i tako što ćete nositi tegove za noge ili, ukoliko ih nemate, dovoljno je da spakujete u ranac flašu od litar ipo do dve vode.

Takođe, jedno od rešenja mogu biti i pojasevi za mršavljenje koji će vas terati da se dodatno znojite, a jedini savet je da se obavezno hidrirate. 

Za veći učinak savet je i da birate blage uzbrdice. Na ovaj način ćete se umoriti i sagoreti više kalorija i očekivano, lakše doći do cilja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Vežbe Kim Kardašijan za veću zadnjicu Youtube/Senada Greca

Izvor: Wanted J. S.