Kada je reč o gubitku kilograma, najefikasniji način da otpočnete proces mršavljenja ako ne volite teretanu, ili klasične treninge, je da šetate. 

Hodanje je suštinski pomagač u gubitku težine, održavanju željene telesne težine i kondicije. Hodanje vam čak može pomoći da izgubite težinu bez promene navika u ishrani.

Hodanjem se mogu izgubiti kilogrami.
Shutterstock 

Studija je pokazala da su žene koje su napravile u proseku 3.520 koraka dnevno (što je oko pola sata hodanja dnevno) izgubile više od 2 kilograma u toku godine, a da pritom nisu promenile svoje navike u ishrani. Takođe, štetno masno tkivo na njihovom stomaku smanjeno je za 12 odsto.

Međutim, verujemo da niste znali da gubitak može biti daleko veći ukoliko se primenite nekoliko "trikova". Prvi i najglavniji savet je da prilikom šetnje imate 10.000 koraka jer je to minimum koji je potreban da bi vaš gubitak kilograma bio vidljiv brzo. A u tome mogu pomoći i 5 trikova.

5 trikova su ključni u gubitku kilograma.
Freepik/tirachardz 

Prvi trik je da nosite tegove za struk, ili tegove oko nogu, a u nedostatku istih dovoljno je da ponesete u rancu flašu ili dve od litar ipo pre nego što krenete da šetate. 

Na ovaj način, više ćete se znojiti, i čišćenje tela od toksina i smanjenje masnih naslaga biće efikasnije. 

Drugi trik je da nosite steznike za struk koji sa unutrašnje strane imaju gumu. Na ovaj način, biće pojačano znojenje i samim tim, brže uklanjanje masnih naslaga sa stomaka. U nedostatku može se koristiti i folija, ali budite oprezni - izuzetno je bitno da unosite što više tečnosti kako ne biste dehidrirali.

Treći trik je da umesto klasične šetnje praktikujete brzo hodanje. Ne samo da je manje opterećenje za zglobove i kolena, već ćete i daleko brže videti rezultate.

Četvrti trik je da birate uspone. Startujte sa manjim, pa potom birajte što strmije ulice, i vodite računa da vam kičma bude u dobrom položaju. 

I poslednji, peti trik, više se odnosi na one koji ne žele da šetaju po prirodi, ili nemaju uslove, već se ipak drže dobre stare teretane. U ovom slučaju, ono što daje najbolje rezultate za najkraće vreme je pravilo 12-3-30. To u prevodu znači da ćete nakon zagrevanja na ravnom, traku podići na nivo 12, brzina će biti 3, a hodaćete 30 minuta.

A razliku pre i posle pogledajte i sami u snimku u nastavku:

Gubitak kilograma metodom 12-3-30 TikTok/mona_bah