Kanje Vest nekada je bio reper čije je ime nešto značilo na polju muzike. Danas ipak, više ga prepoznaju kao "muža kim Kardašijan" i čoveka sa mentalnim problemima koji ne zna šta govori. 

Ali šta je - tu je. Moraće da se pomiri sa činjenicom da će ga mlađa generacija pamtiti kao osobu koja je bila u rijalitiju "Keeping Up With Kardashians", a ako se i spomenu albumi, pesme, nastupi i nagrade, možda će neko pokušati da ga "izgugla" i sazna kakva face je bio pre nego što se oženio sa Kim.

Možda ga je brak sa Kardašijankom odveo u drugom pravcu, pa čak ga i koštalo dosta toga, ali ne možemo reći da mu ništa nije ni donelo. Da nije bilo tog braka, teško da bi mu Netliks ponudio da snimaju dokumentarac o njegovom životu težak milione dolara.

Iako dokumentarac još uvek nema naziv, ali je poznato je da će u njemu pričati o neuspeloj kandidaturi na predsedničkim izborima 2020. godine, ali i o smrti njegove majke donde 2007. godine. Takođe će se u filmu naći i neki privatni Vestovi snimci koje javnost do sada nije imala priliku da vidi. 

kanje vest
Anthony Behar / ddp USA / Profimedia 

Ukoliko sve bude kako treba, publika će ostvarenje moći da pogleda već ove godine, a jedina informacija koju još niko nije uspeo da dobije jeste da li će pominjati razvod od Kim, sa kojom Kanje ima četvoro dece.

Nakon što su se roditelji razveli kada je imao tri godine, preselio se sa mamom iz Džordžije u Čikago. Majka je radila kao univerzitetski profesor. Kada je imao 10 godina, Kanje se ponovo preselio zbog majke, ali ovog puta u Kinu, koja je u okviru škole radila program razmene učenika.

Ohrabrila je sina da piše pesme i ide u smeru koji je želeo, a to je bio rep. Platila mu je za prvo studijsko snimanje kada je imao 13 godina. Kanje je kasnije napustio obrazovanje na koledžu na kom je predavala njegova majka. Bila je skrhana, ali razočaranje je prošlo do trenutka kada je Kanje izdao svoj debi album 2004. godine, prigodnog naziva "The College Dropout". Proglašen je albumom godine i prodat u više od 3.4 miliona primeraka širom Amerike. 

- U glavi sam zamišljala da je fakultet ulaznica za dobar život, ali neke uspešne karijere ne zahtevaju fakultet - napisala je Donda u knjizi "Raising Kanye". Majka mu je bila velika podrška u svemu i najveći oslonac u životu, a onda se dogodio najgori scenario. Donda je preminula sa samo 58 godina. Bizarne okolnosti smrti proganjaju njenog sina i dan-danas. Donda je išla na liposukciju, rešavanje masnog tkiva na stomaku i smanjenje grudi. Idući dan je zbog komplikacija preminula u svojoj kući.

Obdukcija je pokazala da je njeno srce bilo u lošem stanju i da je to uzrok smrti. Nakon toga donesen je takozvani Dondin zakon, koji od estetskih hirurga zahteva da odrade sve potrebne analize pre operacija i tako potvrde da li se može pacijent podvrgnuti istoj.

Kanje je tada u brojnim intervjuima rekao da smatra da je on kriv za smrt majke: "Da se nismo preselili u Los anđeles, to se ne bi dogodilo... ne želim da pričam previše o tome jer ću se rasplakati".

Gubitak majke bio je bolan trenutak, ali Kanje se posle manje od dve nedelje vratio muzici i koncertima. Pratio ga je uspeh za uspehom, a jedan od njih je, rekao je tada, bila veza sa čuvenom Kardašijankom.

kanje vest kim kardasijan
Profimedia Par tvrdi da među razlozima za razvod ne postoje nikakve "ružne" stvari

Iako su se upoznali još 2003. godine. kada je Kim otišla sa prijateljicom Brendi u studio u blizini Zapada da snimi njenu pesmu, a Kanje ju je, naravno, odmah uočio, vezu su započeli tek 2011. godine. Kim je do tada promenila nekoliko momaka, bila je u braku koji je trajao samo 72 dana, a slavu joj je doneo ne samo rijaliti, već i pornografski snimak koji je "procurio" 2007. Njihovo prvo dete stiglo je u junu 2013.

Prosidba je bila spektakularna. Zakupio je stadion u San Francisku i kleknuo, a Kim je pristala. Proleće 2014. bilo je rezervisano za venčanja u Francuskoj i Italiji.

Narednih godina Kim je rodila još jedno dete, a drugo dvoje dobili su uz pomoć surogat majke jer joj je savetovano da ne rađa ponovo zbog prethodnih komplikacija u trudnoći. Kanje nije bio samo reper i producent već i modni dizajner. Za samo tri godine izgradio je modno carstvo. Premeštanjem Yeezy modne linije iz Nikea u Adidas 2013. godine, dobio je 15 posto naknade na veliko, uz marketinšku naknadu. Tako su stigli milioni dolara. Prvi model patika iz linije Yeezy predstavio je 2009. godine i sve se dogodilo vrlo spontano - skicirao je svoje ideje u avionu u kom se slučajno nalazio generalni direktor brenda Nike.

Odbili su da mu daju procenat, ali Vest je uspeo da zadrži vlasništvo nad modnom linijom Yeezy i nastavio je s nemačkim Adidasom. Glavni uzrok uspeha njegovog modnog carstva je, kaže Kanje, okretanje religiji, služenju Hristu i radikalnoj poslušnosti. Godine 2016. je imao nervni slom, a dijagnostifikovali su mu i bipolarni poremećaj.

O ovome se posebno govorilo prošle godine kada je želeo da se kandiduje za predsednika SAD. Rekao je da su on i Kim želeli da abortiraju svoje prvo dete, devojčicu Nort, što je Kim izbacilo iz takta. Morala je da brani svoju reputaciju, pa je muža "branila" rekavši da ima poremećaj i da pije tablete.

Od tada je, bar javno, sve krenulo nizbrdo. Predali su papapire za razvod, a reper nastavlja da se bavi muzikom i uživa u životu, te mu je najvažnije da propagira da je "sin Božiji".

Bloomberg je prošlog meseca procenio da je Kanje "težak" oko 6.6 milijardi dolara, pre svega na osnovu njegovog izuzetno uspešnog brenda Yeezi, koji vredi između 3.2 i 4.7 milijardi dolara. Reper takođe ima 122 miliona dolara u gotovini i zalihama, a od muzike je zaradio oko 110 miliona dolara.