Svi mi volimo male izmene koje instant menjaju prostor, i podižu mu cenu, bez da izvorno potrošimo mnogo para. Pogotovo ako je u pitanju nešto što možemo da menjamo svako malo, u zavisnosti od prilike. 

Kako većina ljudi nameštaj ne menja godinama, jasno je da je svaki predlog dobrodošao kod davanja novog izgleda komadima, a to je najlakše postići sa sofama i ugaonim garnuturama. 

Prebacite preko ćebe, prekrivač ili slično, i već ste dobili naizgled novi komad nameštaja, no najbolje ćete ga promeniti izborom jastuka koji uglavnom prvi pokažu "propadanje". 

Vremenom gube na volumenu, te ih je potrebno dopuniti, pogotovo ako su deo "seta" koji dolazi uz krevet ili garnituru. No, uvek možete i dokupiti ukrasne jastučiće koji provereno daju novi život starim komadima, a pojedini materijali ili kombinacije istih, mogu pomoći da celokupni izgled sobe bude podignut za par klasa. 

Pre svega, verujemo da niste znali da samo kombinacijom veličina i oblika jastuka možete dobiti skup izgled. Pogledajte šta savetuju dizajneri enterijera:

Naravno, "pravila" su tu da se krše, te svakako možete jastuke ređati i onako kako vi želite, ali ovi predlozi su samo dobar startni primer od kojeg možete krenuti ukoliko ne znate kakve jastuke da izaberete. 

Ne zaboravite na materijale!

Izbor materijala je takođe važan kada želite da sofa izgleda skupo. Saten, somot, grubo platno... samo su neki od izbora koji mogu izgledati sofisticirano.

Takođe, ne morate sve jastuke "presvući" istim materijalom. 

Više je nego poželjno da se igrate i da kombinujete različite komade, naravno, ukoliko se tako nešto vama dopada.

Boja igra bitnu ulogu!

Baš kao i sa garderobom, i kod jastuka važi da određene boje izgledaju skuplje od dugih. Bež, sivkaste i druge neutralne nijanse neće izgledati skupo ukoliko birate pamučne presvlake, ali će izgledati potpuno drugačije sa grubim tkanjem. 

Sa toplim, zemljanim tonovima nikada nema greške...

... pogotovo ako se kombinuju sa, primera radi, grimizno zelenim nijansama.

Preporuka je da izbegavate neon varijante, čisto bele, svetlo plave, neprirodne zelene, pink ili jarko narandžaste tonove, jer često mogu dati "jeftin" izgled kauču, sofi ili garnuturi.

Igrajte se dezenima

Još jedna preporuka dizajnera je da se igrate različitim uzorcima, kao i da setove "razbijete" jastucima upečatljivog dizajna, nevezano da li je reč o samoj šari ili o stilu tkanja. 

Pogledajte neke sjajne primere:

Oblik menja sve

Ne možemo, a da ne spomenemo i sam oblik, jer i te kako može da pomogne da se "razbije" monotonija.

Dodajte okrugle jastuke...

... pletene... 

...valjkaste...

... loptaste (koji mogu zameniti i tabure)...

... ili u bilo kom drugom interesantnom obliku. 

Iz navedenih primera već i sami vidite koliko prostor drugačije "sija" kada se samo promene ukrasni jastučići ili još bolje, sama navlaka, što je još jeftiniji način da dobijete skup izgled.

Pročitajte još: KAKO TRANSFORMISATI STARU SOFU DA IZGLEDA KAO NOVI KOMAD NAMEŠTAJA: Cool trikovi koji koštaju malo, a daju skup izgled

Bonus video:

Stan art direktorke Cosmopolitana Instagram/abby.silverman