Gotovo da nema osobe koja ne želi da joj dom lepo miriše. Mirisi i te kako mogu uticati na raspoloženje, a sigurni smo da ne želite da vas s vrata dočekaju arome koje kvare raspoloženje. 

Sa druge strane, sigurni smo da vam se makar jednom dogodilo da ste ušli u neki prostor i da vas je instant kupila "svežina" i lagane, prijatne note koje zovu da uđete i da se opustite. 

Mirisi instant podižu cenu svakom prostoru i daju mu luksuzniju notu, a određene studije su pokazale da su ljudi koji prodaju stanove uspevali da dobiju bolju cenu ukoliko nekretnine imaju prijatniji miris. 

Kako da stan lepo miriše.
Pexels/ Karolina Grabowska 

Bitno je naglasiti da za prijatne arome u domu nije dovoljno samo da ubacite mirišljave sveće, osveživače prostora i slično, jer su to samo trenutna rešenja koja mogu odmoći ukoliko se preskoče neki ključni koraci, a evo koje trikove savetuju stručnjaci zauređenje enterijera da bi vaš dom mirisao toplo, "ušuškano" i prijatno 24/7.

Bitno je da je dom čist

Prva i osnovna stavka za mirisan dom je da je sve čisto i uredno. Naravno da ne možete očekivati da će bilo kakva sveća ili difuzer uraditi svoj posao ako su vam po stanu prljave stvari, neoprano posuđe ili slično. Takođe je preporuka da redovno čistite i nameštaj ili da ga osvežite proizvodima koji su za to namenjeni.

Vetrite prostor redovno

Podrazumeva se da ćete redovno vetriti stan, a u područjima gde je zagađenje visoko, preporuka je da uložite u aparat za prečišćavanja vazduha. Bonus savet je i da redovno perete zavese, jer baš iz razloga što su na "udaru" i spolja i iznutra, mogu zadržavati neprijatne mirise, pogotovo ako u kući pušite ili često kuvate.

Bitno je da redovno provetravate prostor.
Unsplash/ Krystal Black 

Rešite se vlage

Jasno je da mnogi koji imaju male stanove, sa dolaskom hladnog vremena moraju da suše veš u zatvorenom prostoru. Kako se ne bi u prostoru skupljala vlaga savet je da koristite apsorber vlage, i da redovno menjate tablete koje se koriste u te svrhe.

Ubacite biljke u prostor

Čak i zeleno bilje može biti vaš kec u rukavu za dom koji miriše sveže, a ovo je najlakši način da vaš prostor bude mirisan bez previše truda.

Sveže cveće u vazi

Za druge koji nemaju vremena da se posvete cveću, ovo može biti dobra alternativa. Nekako smo izgubili naviku, ali u domu je uvek lepo imati sveže cveće u vazi. Osim što podiže prostor, ono je jedan od najefektnijih načina za lep miris vašeg dnevnog boravka, trpezarije ili hodnika. Odaberite sortu koja raste u vašem vrtu ili koja vam najviše odgovara prema godišnjem dobu kako biste naparfemisali svoj dom na prirodan način.

  • Cveće koje najlepše miriše: ruže, jasmin, fresija, lavanda, ljiljani, božuri, geranijum, orhideja, gardenije
  • Začini koji najlepše mirišu: ruzmarin, menta, bosiljak

Mirisna sveća

Sveće s mirisima postale su neizostavan deo svakoga doma i neretko se nalaze u svakoj njegovoj prostoriji. Neutralizuju neugodne mirise i unose nove, lepe i prijatne koje biramo po svojim željama, bilo da su u pitanju neke cvetne note ili miris borovine, sandalovine ili pak kombinacije jabuke i cimeta.

Mirisne sveće stvaraju i jedinstvenu atmosferu i toplinu – svaka prostorija izgleda mnogo lepše kada je u njoj zapaljena sveća.

Suvo cveće

Još jedna super opcija je mirisno suvo cveće koje možete napraviti i sami. Šarene latice i delovi cveća služe kao divna dekoracija u činijicama, ali i unose miris u dom te neutrališu onaj neprijatni.

Zrnca i talog kafe

Jedan od najboljih saveznika u uklanjanju neugodnih mirisa u kuhinji je kafa. Njena snažna aroma upiće ostatak teških mirisa od kuvanja, prljavog posuđa, jela koja dugo stoje na šporetu, kao i starih namirnica.

Limunova kora

Agrumi su voće s puno antibakterijskih svojstava i kao stvoreni za dezinfekciju. Osim toga, oni su najpristupačnije i najekonomičnije sredstvo kada je u pitanju uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji. Jedan od načina – limunovu koru možete da stavite u posudu s vrućom vodom kako biste uklonili mirise iz rerne ili mikrotalasne.

Kriške jabuke

Domaćice bi i češće pržile neke obroke, ali odustanu jer ne žele da im dom ceo dan miriše kao da je restoranska kuhinja u pitanju. Rešenje se nalazi u kriški jabuke ili limuna koje možete staviti u tiganj u kom pržite hranu. Zatim ih uklonite kada pocrne.

Difuzer eteričnih ulja

Iako se najčešće sastoje od posude sa svećom ispod koje se zagreva ulje i isparava, eterična ulja su se sada vratila u modu i na tržištu ćete pronaći mnoge različite varijante difuzera, poput onih u flašici sa štapićima ili na primer onih koji raspršuju mešavinu vode i eteričnih ulja u vazduh.

Možda će vas zanimati da pročitate: STYLISH KUPATILO KAO IZ MAGAZINA: Dozeri za sapun, peškiri i organizatori u minimalističkom stilu dostupni kod nas

Bonus video:

Kako srediti garsonjeru od 24 kvadrata TikTok/miksonhome