Kada uređujemo svoj dom često se vodimo ličnim nahođenjem i trudimo se da ga opremimo onako kako to nama odgovara. Naravno, ukusi se razlikuju te se jedni drže "klasike", drugi minimalizma, dok treći prate aktuelne trendove što može biti mač sa dve oštrice ukoliko dođete u situaciju da stan morate da prodate.

Greške u uređenju enterijera.
UNSPLASH / COLLOV HOME DESIGN 

Tada je svaka sitnica bitna, a verujemo da ne znate da vas određenje greške u uređenju mogu i koštati, odnosno, mogu smanjiti cenu stana i za nekoliko evra, a mi vam otkrivamo kako da vam se to nikada ne desi. 

Loš izbor boja zidova

Na prvom mestu, jako je bitno da je stan okrečen, a ne zaboravite da sveže okrečen stan diže cenu i do 1.000 evra, dok je ulaganje oko 100 - 200 evra za 60 kvadrata. Međutim, tu sada dolazimo do jako bitne stavke, a to je sama boja zidova. 

Poznato je da izbor boja umogome određuje na "vajb" prostorije, ali i da li izgleda veća nego što jeste ili skučeno. Zato je preporuka stručnjaka da izbegavate tamne i jake boje

Ovo je ujedno i trend koji je mnogima omiljen, te je poslednjih godina pomama za zagasitim, tamnim nijansama koje izgledaju dobro na Pinterestu, ali ne uvek i u praksi, pogotovo ako imate garsonjeru ili jednosoban stan.

Idealno bi bilo da su zidovi beli ili neke neutralne nijanse jer ne samo što će prostor izgledati veće, već i pomažete budućim vlasnicima da lakše zamisle svoj prostor. 

Nedovoljno svetla

Dnevna soba je prostor za okupljanje porodice i prijatelja. Obično je to jedna od soba u kojoj provodite najviše vremena. Zato je toliko važno da ova soba bude lako dostupna i privlačna. Trebalo bi najviše da se fokusirate na to da poboljšate prirodno svetlo.

U prilog tome idu otvoreni prostori i svetli nameštaj i zidovi, ali i pravilan izbor rasvete koja i te kako može pomoći da stanu podignete cenu, pogotovo ako ste okrenuti ka severu, te nemate dovoljno prirodnog svetla u toku dana.

Kratke zavese

Ako želite da svom domu date moderan osećaj, izaberite dugačke zavese. Takođe birajte neutralne tonove koji omogućavaju prolazak svetlosti kako biste ulepšali prostoriju.

Najlakši način da izračunate koliko vam treba "materijala" za zavese je da izmerite širinu prozora i pomnožite sa tri - tako ćete dobiti ukupnu širinu zavesa koje su vam potrebne da biste dobili taj luksuzan izgled. 

Tepisi

Tepisi koji prekrivaju pod od zida do zida su prošlost. Zato je bolje da ih čak i komplet skinete, nego da ih ostavite tako. Tepisi danas treba da budu dizajnirani u skladu sa rasporedom prostora gde želite da ih postavite. Neka budu samo malo veći od proporcija kauča ili trpezarijskog stola.

Pogrešan izbor poda

Ovo je stavka o kojoj mnogi ne razmišljaju, već se vode šta izgleda lepo na fotografijama, međutim boja i sam izbor podova direktno utiču, baš poput boje zidova na to kako će vaš prostor izgledati. 

Zlatno pravilo glasi da odabir drvenog poda u svetlijim svetlost stvara iluziju većeg prostora. Međutim, to nije jedina stvar na koju bi trebao da obratite pažnju. Pravac poda takođe ima ogroman uticaj na to hoće li prostorija izgleda prostrano ili skučeno, a da biste izvukli maksimum, najbolje je da daske budu postavljene paralelno sa najdužim zidom. Na taj način fokus se stavlja na najduži deo prostora zbog čega se stvara iluzija veće prostorije.

Loša organizacija nameštaja u dnevnoj sobi

Loša organizacija ili raspored nameštaja svakako će stvoriti iluziju pretrpanog i skučenog dnevnog boravka, čak i kada je reč o ne tako maloj kvadraturi. Stoga je za početak potrebno odrediti takozvanu tačku sidrenja, koja bi po pravilu trebalo da bude tepih. On je poput lepka koji ujedinjuje sve boje i teksture u sobi, a ujedno dodaje teksturu i toplinu prostoriji.

U skladu sa tim, izbor veličine i pozicioniranje tepiha najvažnija polazna tačka za izgled dnevne sobe. Po pravilu tepih ne bi trebalo da bude ni prevelik ni premali, a najbolji izbor su oni oko čijih ivica možete da poređate garnituru i ostatak nameštaja.

Masivni komadi nameštaja

Masivne komade nameštaja u malim prostorima trebalo bi izbegavati u širokom luku, a čak i u većim prostorijama uvek bi trebalo da idu u kombinaciji sa modernim i minimalističkim elementima. U suprotnom, prostor će izgledati malo i skučeno. Takođe, iluziju većeg prostora stvara nameštaj sa nogarama, koji nije direktno postavljen na pod, pa ukoliko živite u malom stanu, birajte ovakve komade.

Dekoracija enterijera

Ne treba preterivati sa dekoracijom. Ograničite sa na ono što vas opisuje, ne moramo po svaku cenu "pretrpavati" svaku kutak raznoraznim detaljima. To ume jako da zaguši prostor.

Predmeti od plastike

I poslednja stavka na listi koja može uticati na cenu su proizvodi od plastike. Bili to cipelarnici, plastične police ili slično bitno je da ih, ukoliko je moguće, zamenite komadima od prirodnih materijala. Posude od drveta ili gline takođe mogu da učine prostor skupljim, i nikad ne izlaze iz mode, te imajte to na umu prilikom sledeće kupovine dekoracija. 

Bonus video:

Stan art direktorke Cosmopolitana Instagram/abby.silverman