Dnevna soba, koja je ujedno i "srce" svakog doma, prostor je koji je dizajniran kako za opuštanje tako i za zabavu. S obzirom da većina ljudi upravo tu provodi najviše vremena,  jasno je zašto se mnogi trude da dnevnu sobu urede tako da zadovolji sve njihove potrebe

Sofe ili ugaone garniture često su u centralnom delu, kao i stočić i pomoćni nameštaj, a potom su tu i detalji koji upotpunjuju prostor poput polica, ormarića, tv komode, prostirki ili tepiha, kao i dekoracija na zidu, a sve kako bi se dobio taj "cosy feeling", odnosno ušuškan osećaj koji svi volimo.

Soba može da odiše toplinom.
Unsplash/Spacejoy 

Boje su uglavnom te koje su presudne da li će prostor "zračiti" nekom toplom energijom ili ne, a tu su upravo mnogi prave grešku, pogotovo ako biraju svetle nijanse. 

Veoma lako može doći do toga da prostor deluje "hladno" i odbojno, umesto da vas čini srećnim i da vas zove da u istom provodite vreme. Kako se to ne bi dogodilo, dizajneri enterijera savetuju da enteriijer "začinite" uz pomoć 5 boja koje menjaju izgled svake dnevne sobe.  

1.Tople narandžaste i boja korala

Dodavanje boje u dnevnu sobu mnogima može da zvuči zastrašujuće na prvu loptu. Međutim, ne mora tako da bude. To naravno ne znači da treba da prekrečite celu sobu u ove nijanse ako to ne želite, ali dodavanje toplih i zemljanih tonova poput terakote i koralne, prirodno će doneti polet i osećaj energije. 

To mogu biti jastuci...

... vaze i dekoracija...

... prekrivači za krevet...

... lampe...

... komadi nameštaja poput taburea i slično.

2. Nežne pink

Za one kojima su narandžasti tonovi suviše, nežne pink nijanse daće dovoljno topline, bez da naruše prirodnu ravnotežu prostora.

Pastelne pink nijanse koje imaju primesu braonkaste mogu biti savršen izbor i za boju zidova jer ne opterećuju oči, a baš kao i sa prethodnim primerom, pink tonove možete uvrstiti u dnevnu sobu na najrazličije načine počev od tepiha i prostirki...

... preko komada nameštaja...

... pa do dekoracije poput pink pampasa i slično.

3. Žuta

Žuta je još jedna hrabra boja koja će instant prostor učiniti srećnijim i "ušuškanijim". Izbegavajte limun, hladne nijanse, a umesto toga birajte tople tonove, ili pak zagasite, poput senf žute.

Ova nijansa posebno dobro izgleda kada je u kombinaciji sa somotom, u vidu navlaka za nameštaj, a nekad je potrebno i samo ćebe ili ukrasni jastuci da prostor "sija".

4. "Zemljane" zelene

Zelena mora da se nađe na ovoj listi, bez pogovora jer na najlepši način upotpunjuje svaki prostor, pogotovo dnevnu sobu. 

Akcenat je na zemljanim, prirodnijim tonovima zelene, a ovo je ujedno i najlakši način da prostor učinite "toplijim" i prijatnijim. Dovoljno je da unesete par saksija sa cvećem i voila, promena je već uočljiva. 

Takođe, kao sa primerom sa "senf" žutom, grimizne zelene mogu sjajno izgledati na većim komadima nameštaja. 

5. Klasične neutralne

Za one koji su skloniji minimalističkom uređenju enterijera, stručnjaci se slažu da dekorisanje neutralnim bojama može biti podjednako efikasno u stvaranju srećnog osećaja u dnevnoj sobi.

Odabir blažih boja kao osnove za sobu znači da možete više eksperimentisati sa drugim elementima dekoracije u celoj prostoriji i postavljate opuštenu i smirujuću atmosferu koja je ključna za osećaj sreće.

Bonus video:

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign