Za luksuzniji dom nekada su potrebne minimalne izmene. Prekrivač od somota, staklena ili glinena dekoracija, police od drveta umesto plastičnih... samo su neki od primera. Čak i pravo cveće umesto plastičnog može dati prostoriji potpuno drugačiji "vibe". 

Za luksuzniji izgled bitno je da prostor čist, uredan... a sve ostalo, jastučići, dekoracija, zavese... samo su nadgradnja. 

Dnevna soba lako može izgledati skupo.
Unsplash/Spacejoy 

Zato vam donosimo predloge koji će instant podići cenu svakoj prostoriji, a neće vam oštetiti budžet. Bacite pogled na 13 "trikova" za uređenje doma!

1. Staklene bočice u amber nijansi (boja ćilibara)

Vaze, činijice, bočice za sapun i slično, samo su načini da uvrstite staklene komade u boji ambera u vaš prostor. Nijansa ćilibara jedna je od najpopularnijih, i instant daje prostoriji elegantniji izgled. 

Zamenite plastične bočice u kupatilu amber staklenim, nalepite nalepnice i voila - pogledajte kako ovo dobro izgleda!

2. Pampas

Ovo je jedna od retkih biljaka koja podjednako dobro izgleda i kada je prirodna i kada je veštačka. Pampas se vraća na velika vrata kada je reč o uređenju enterijera, i odmah će dati prostoru luksuznu notu.

Kombinujte ga i sa drugim suvim biljem, tikvama, bundevama, metalik detaljima i dobićete efektan ukras koji privlači poglede.

3. Kutije za maramice

Metalne, papirne i plastične kutije za maramice ili ubruse zamenite elegantnijim od "solid" materijala. Mogu biti keramičke, pletene, drvene... ali će svakako izgledati "skuplje" ukoliko birate prirodne materijale.

4. Pleteni lusteri

Pleteni komadi vraćaju se na velika vrata, pogotovo kada je reč o lusterima, abažurima i slično. Veliki plus je što daju dovoljno svetla, a opet ono je usmereno i "meko". Takođe, izgledaju skupo i poseban šmek daju trpezarijama i kuhinjama.

5. Bakarni, drveni ili mermerni držači

Sigurni smo da ste primetili da sve više dizajnera enterijera bira da plastiku zameni "solid" materijalima. Ovo se odnosi na sve prostorije, a ponajviše na kuhinju. Tako su "in" već nekoliko godina držači za escajg od mermera, ili kao što je to slučaj u 2023. od bakra. 

Praktični, lepi, i izgledaju skupo. Ukoliko na to dodate i, primera radi, mlin za biber i so od drveta, poslužavnike od istog materijala i slično, dobijate postavku koja izgleda kao iz časopisa.

6. Tapete sa izraženim printovima

Da, ovo je nešto veća izmena prostora, ali koja u trenuku može promeniti svaki dom. Akcentat je na tapetama koje su lako zamenjive, a dizajneri savetuju da se ukrasi samo jedan deo zida, stub ili slično za bolji utisak.

7. Zakrivljene lampe

Pravimo još jedan osvrt na osvetljenje koje je veoma bitno, pogotovo kada je reč o dnevnoj sobi u kojoj provodimo najviše vremena. Akcenat je na dodatnoj rasveti s obzirom da je glavno svetlo "out". 

Zato je preporuka da dobrim odabirom podnih lampi stvorite ugođaj jer to doprinosi toj "cosy" atmosferi. A ukoliko planirate da kupite podne lampe, dizajneri preporučuju zakrivljene modele koji daju dovoljno svetla, i ujedno šmek prostoriji.

8. Triptih iznad glavne sofe

Slike, fotografije, crteži ili druga umetnička dela, uvek će podići "cenu" svakom prostoru. No, ukoliko brzo želite da prostor učinite elegantnijim i da privučete poglede na središnji deo, gde je uglavnom sofa ili ugaona garnitura, savet je da na zidu iznad nemate samo jednu sliku (osim ukoliko je velikog formata). Umesto toga, zamenite sliku triptihom, ili kombinacijom više radova. 

Još jedna stvar koja ovde može pomoći je i da vaše slike, fotografije i slično imaju paspartu (beli okvir do samog rama).

9. Elegantni stočić sa strane

Osim što su neverovatno praktični, ujedno i daju notu luksuza prostoru, a mogu se nabaviti po veoma povoljnim cenama u zavisnosti od materijala koji je korišćen.

10. Zavese

Primetno je da sve više stanova nema zavese na prozorima. One su zapravo nalakši način da prostor učinite skupljim, pogotovo ako ih postavite visoko. Tavanica će izgledati više, a soba prostranije, i plus ćete zaustaviti radoznale poglede u vaš stan. Ukoliko tome dodate i draperije, dobili ste pun pogodak i stilsku "bombonu".

11. Navlake ili komadi od somota

Somot je materijal koji je jedan od najpopularnijih u 2023. što nije zgoreg uzeti u obzir ukoliko menjate nameštaj. No, nekad je dovoljno da izaberete i navlake za sofu, jastuke ili, primera radi, tabure od ovakvog materijala da udahnete nameštaju duh glamura.

12. Tepisi ili tepisoni odgovorajućih dimenzija

Ništa ne deluje tako luskuzno kao tepisi odgovarajućih dizmenzija. Vreme kada su se birali modeli "od zida do zida" odavno su iza nas, a sada je savet da akcenat bude na dimenzijama koje odgovaraju delu u kojem boravite.

Takođe, poslednjih godina popularniji su tepisi koji imaju gušće tkanje i razlike u teksturi, ali i modeli od prirodnih materijala, umesto tepiha jarkih boja ili mnogima omiljenih "čupavih".

13. Velika ogledala

Još jedan način da prostor učinite luksuznijim je da dodate veća ogledala. Nevezano da li je reč o predsoblju, spavaćoj sobi ili dnevnoj, pogledajte kako svaki prostor instant postane veći, svetliji i elegantniji kada se doda veće ogledalo.

Bonus video:

Stan art direktorke Cosmopolitana Instagram/abby.silverman